Marijke Memetovic in haar jurk.
Marijke Memetovic in haar jurk. Foto: Anja Dorst Fotografie

'Ik kan een boek schrijven over wat we hier bespreken'

ZIERIKZEE – Toen Wilma Struijk, die jarenlang werkte als adviseur bij een bank, zeven jaar geleden haar bruidsboutique startte, kon ze niet bevroeden dat ze ooit in een lege winkel zou staan. ZeeYes liep al snel erg goed. Vorig jaar verkocht Wilma wel zeven jurken per week. Ook dit jaar heeft ze een mooie, nieuwe collectie. Ze kan niet wachten dat toekomstige bruiden de jurken komen passen.

DOOR JESSICA ROVERS


De lege winkel maakt haar verdrietig. "Ik mis de gezelligheid enorm”, laat ze weten. “De coronacrisis heeft een enorme impact op de branche. Het begin van 2020 begon veelbelovend. We hadden een ontzettende mooie beurs gehad en de winkel had nog nooit zo goed gedraaid, maar half maart stortte alles in. We kregen van het RIVM te horen dat we een contactberoep uitoefenden, dus ook wij moesten dicht. Pas begin juni is de winkel weer open gegaan."

Gelukkig waren er dit jaar stelletjes die, ondanks alle beperkingen, hun bruiloft toch lieten doorgaan. Zo ook Marijke en Darko Memetovic uit Dinteloord. “Wij zijn getrouwd op 3 juli, waarmee we qua datum precies goed zaten”, vertelt Marijke. “Sowieso wilden we voor de gemeente trouwen en het hoe of wat hebben we tot de laatste week aangepast. Uiteindelijk is gelukkig alles zo gegaan zoals gepland. Een lijst met genodigden hadden we al. Dat we hier kritisch naar moesten kijken, was prima, want zo waren er alleen mensen die je er echt bij wilde hebben. De jurk was voor mij wel een dingetje. Je kunt maar één dag een prinses zijn ... Het was nog best spannend, want Wilma ging pas vier weken voor ons trouwen weer open en toen moest mijn jurk nog vermaakt worden. Gelukkig was de coupeuse heel goed en zat de jurk als gegoten."


Intiem

WIlma heeft allerlei maatregelen getrokken om haar klanten in de winkel coronaproof te kunnen helpen. Met een hart van plexiglas kan ze toch dichtbij de toekomstige bruiden komen. "Het contact dat ik met de klanten heb is snel intiem”, vertelt zij. "Je wordt betrokken bij een heel belangrijke dag in iemands leven. Ik hanteer bovendien een heel persoonlijke benadering. Voor mij zijn de klanten geen nummertje. Ik houd met veel meiden na de bruiloft contact en krijg geboortekaartjes als ze kinderen krijgen. Van de verhalen die ik hoor, mooie maar ook verdrietige, kan ik een boek schrijven. Ik hou van mijn werk. Het is echt mijn passie en het maakt mij zo blij. Ik heb altijd te maken met blije mensen en het is ook gewoon ontzettend gezellig. Als de jurk gekozen is, drinken we gezellig een glaasje roze bubbels. Ik hoop dat ik mijn bruidjes snel weer kan ontvangen."[ n]