Wethouder Adrie van der Maas.
Wethouder Adrie van der Maas. Foto: Eugène de Kok

'Ik begrijp het, maar we hebben het over mensen zoals wij'

WISSENKERKE - Een handtekening is niet genoeg om iets te doen tegen het plan om zestien arbeidsmigranten te huisvesten in de oude mulo in Wissenkerke.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Dat zegt wethouder Adrie van der Maas van Noord-Beveland in een ingezonden artikel in het gele krantje. Onder bewoners van de Julianastraat, Wilhelminastraat en een deel van de Sportlaan zijn zo’n honderd handtekeningen ingezameld tegen het plan om zestien arbeidsmigranten onder te brengen in de voormalige school aan de Julianastraat. “Het is een signaal dat we zeker serieus nemen, maar als je het er niet mee eens bent, moet je bezwaar maken langs de officiële weg”, zegt Van der Maas. Hij voegt toe dat de bezwaren door een onafhankelijke commissie worden gelezen en beoordeeld.

Het college van burgemeester en wethouders is vorige week akkoord gegaan met de omgevingsvergunning. Deze ligt nu ter inzage. “Ik begrijp dat dit besluit emoties oproept en heb daar best begrip voor, maar aan de andere kant hebben we het over mensen zoals wij. Zij moeten ergens wonen.”

Van der Maas zegt dat je als gemeente verplicht bent om voor een goed onderkomen te zorgen.

De aanvraag van de initiatiefnemer voldoet aan alle regionale afspraken voor de huisvesting van arbeidsmigranten. “Dit loopt al een half jaar. We hebben in de gesprekken tot nu toe veel bereikt. Aanvankelijk ging het over 40 arbeidsmigranten. Dat werden er al snel 26, toen 24, daarna 20 en nu 16. Zij komen in vier eenheden met vier bewoners, zoals het in het regionale beleid staat. Ze parkeren op eigen terrein en er komt een meldpunt waar omwonenden 24 uur per dag terecht kunnen als er overlast is. De redelijkheid en billijkheid zit er echt in. En als ze er eenmaal wonen, zullen we het evalueren. Wij moeten er namelijk voor zorgen dat iedereen plezierig en veilig kan wonen.”

De wethouder hoopt dat er tijdens die evaluaties weinig is te bespreken. Hij brengt de vestiging van arbeidsmigranten in voormalig bed and breakfast De Eenhoorn in Colijnsplaat in herinnering. "Daar waren vorig jaar ook veel emoties, maar sinds ze er wonen, hebben we als gemeente geen klacht gehad.” In het beleid dat de Bevelandse gemeenten samen hebben gemaakt staat dat Noord-Beveland honderd arbeidsmigranten verspreid over tien jaar moet huisvesten.[n]