Brandweerpost maakt een tussenstop in Dorpsstraat

HEINKENSZAND - De nieuwe brandweerpost op de hoek van de Guldenroedestraat en Hoefbladstraat in Heinkenszand laat nog even op zich wachten. De post moet in de eerste helft van 2023 operationeel zijn.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Dat staat in een voortgangsrapport over de bouw. Omdat de huidige post in de Stenevate vanwege de bouw van de Lidl niet tot die tijd open kan blijven komt er een tijdelijke post in de gemeentewerkplaats aan de Dorpsstraat in Heinkenszand. “We hebben de bewoners hier in een brief over ingelicht”, zegt burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele. “In de werkplaats heeft de brandweer straks een goede ruimte met alle voorzieningen.”

Er kan een brandweerwagen worden gestald en er komen tijdelijke units met douches, toiletten en een instructieruimte.


Deuren

Momenteel werkt de architect aan een definitief ontwerp voor de post aan de Guldenroedestraat. Daarin komen twee in plaats van drie deuren, zo heeft de Veiligheidsregio Zeeland besloten. Het wordt daarmee een standaardpost. De veiligheidsregio heeft getwijfeld om een waterwagen te plaatsen in Heinkenszand, maar ziet daar vooralsnog vanaf. Er komen een tankautospuit en wellicht een dienstvoertuig en oefenaanhanger te staan. Daarvoor zijn twee deuren genoeg. Anders is de kans groot dat er een langdurig leeg zou staan.

In de bouw wordt wel rekening gehouden met een eventuele komst van een waterwagen.

Over een paar maanden wil de gemeente het voorontwerp voor de post ter inzage leggen. Daarna volgen de andere stappen. De gemeente houdt rekening met 2.065.000 euro aan kosten.


Teams

In de nieuwe post komen de huidige brandweerteams van Heinkenszand en ‘s-Heer Arendskerke samen. Over de locatie is lang gesproken. De gemeente en veiligheidsregio zeggen dat uit alle onderzoeken is gebleken dat deze plek het beste is. Het kwam hen op veel protesten uit de omgeving te staan.[n]