Een deel van het waterpark is al gebouwd.
Een deel van het waterpark is al gebouwd. Foto: Bennie Krajenbrink

Veel kritiek op plan
Waterpark Veerse Meer

ARNEMUIDEN - De provincie gaat om tafel met de gemeente Middelburg over het ontwerpbestemmingsplan voor Waterpark Veerse Meer. Volgens het college van Gedeputeerde Staten strookt het niet met provinciale regels. De provincie is niet de enige die vraagtekens zet bij het Middelburgse plan.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Gedeputeerde Dick van der Velde wil zijn bezwaren alleen toelichten in een gesprek met de gemeente Middelburg, maar de zienswijze maakt duidelijk dat het plan rammelt. De provincie vindt de landschappelijke inpassing aan de kant van het Veerse Meer bijvoorbeeld onvoldoende. “Terwijl dit … een van de meest kwetsbare delen is.” Ook zijn bepaalde berekeningen van Middelburg over de stikstofemissie niet helder en kloppen delen over de contouren van vliegveld Midden-Zeeland en de baan, die op verzoek van Middelburg moet worden gedraaid, niet. “Het ontwerpbestemmingsplan geeft een verkeerde voorstelling van zaken.”


Verbaasd

De gemeenten Veere, Goes en Borsele hebben ook bezwaar gemaakt, net als de dorpsraad Lewedorp. Het felle Borsele zegt in haar zienswijze dat ze ‘ten zeerste is verbaasd’ dat ze andere, lagere cijfers over het verkeer van en naar het park in het plan ziet.

De gemeenten hebben namelijk afgesproken dat ze de landelijke normen hanteren. Middelburg heeft echter nog een onderzoek laten doen, gebaseerd op het verkeer bij Hof van Saksen, een al bestaand park van recreatieondernemer Driestar. Daaruit blijkt dat er veel minder verkeer op en af dat park gaat dan de normen veronderstellen. Borsele is ‘zeer ontstemd’ over de manier van handelen van Middelburg.

Het bestuur daar vindt echter dat ze niets verkeerd heeft gedaan, zegt ze in een ongebruikelijke reactie. Ze heeft het extra onderzoek laten uitvoeren om te checken of de hoeveelheid verkeer bij het waterpark niet wordt ‘onderschat’.

In plaats van 2500 auto’s, zoals de landelijke normen stellen, gaat het in Drenthe om 1360 auto’s per etmaal. “Op grond van dit onderzoek is er dus geen reden om van meer verkeer uit te gaan dan op basis van het maximum van de richtlijn verwacht kan worden.”

De maximumaantallen uit de landelijke richtlijnen blijven in het bestemmingsplan staan. “Er wordt absoluut niet uitgegaan van lagere aantallen”, zegt de gemeente Middelburg.

Wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele wacht op de officiële reactie op de zienswijze. “Naar onze mening zijn we niet gekend in het tweede rapport waarin cijfers staan die refereren aan het Hof van Saksen. Blijkbaar is daar een meningsverschil over waar we het over moeten hebben.” Hij maakt zich vooral zorgen over de gevolgen voor Lewedorp.


Wolphaartsdijk

Ook Goes heeft het in haar zienswijze over het verkeer, maar dan op de Muidenweg, Lepelstraat en Frederikstraat in Wolphaartsdijk. Goes waarschuwt Middelburg voor ‘onderschatting van het probleem', maar wil in overleg met de Middelburg tot een oplossing komen.

De Goese fractie van de SGP/ChristenUnie vraagt om een reactie van het college op de verschillende cijfers. Ze wil ook weten of Goes samen optrekt met Borsele. Tot slot is ze ook benieuwd naar de vervolgstappen als er geen oplossingen voor het verkeer van de kant van Middelburg komen.[n]