Niels Kampstra (CDA), Annet van de Ree (D66) en Bauke de Jong (SGP/CU), leden van de commissie.
Niels Kampstra (CDA), Annet van de Ree (D66) en Bauke de Jong (SGP/CU), leden van de commissie. Foto: Coby Weijers

Borsele denkt na over de toekomst als gemeente

HEINKENSZAND - Borsele denkt na over wat voor gemeente ze in de toekomst wil zijn. Eind dit jaar moet er een aantal toekomstscenario’s liggen. Het is een initiatief van en door de gemeenteraad.

DOOR EUGÈNE DE KOK


D66-raadslid Annet van de Ree is voorzitter van de werkgroep die met ‘Toekomst Borsele in beeld’ aan de slag gaat. “We proberen momenteel de begroting op orde te krijgen, omdat we moeten bezuinigen”, legt ze uit. De gemeenteraad is nauw bij dat proces betrokken. “We dachten dat we uit die kerntakendiscussie, zoals het heet, een toekomstvisie zouden kunnen filteren, maar in de praktijk ben je vooral met financiën bezig.”

De gemeenteraadsleden hebben daarom het initiatief genomen om ook aan de slag te gaan met een toekomstvisie. Borsele is niet de eerste die zo’n visie maakt. Noord-Beveland heeft er in 2019 al een gepresenteerd, voordat burgemeester Loes Meeuwisse werd aangesteld. Daar ging het gemeentebestuur langs alle dorpen om informatie op te halen bij inwoners, ondernemers en organisaties.


Beperkingen

Mede vanwege de beperkingen die het coronavirus met zich meebrengt zal dat nu moeilijk zijn. “We vliegen het redelijk pragmatisch aan, zoals we in Borsele altijd doen. We gaan niet alles opnieuw doen. Door de kerntakendiscussie is er al een zee aan data beschikbaar. We hebben vorig jaar ook een enquête uitgezet en er is sowieso heel veel andere informatie beschikbaar.”


We hebben dit snel op poten gezet'


Verder komen er gesprekken met dorpsraden, de culturele raad en de senioren- en jongerenraad. De werkgroep kijkt onder meer naar welke ontwikkelingen van belang zijn voor Borsele, zowel op maatschappelijk als bestuurlijk gebied. “Uiteindelijk moeten er minstens twee, maar ik hoop meer toekomstscenario’s op tafel komen die antwoord geven op de vraag waar Borsele staat, zowel zelf als in Zeeland.”


Trots

Van de Ree verwacht dat de politieke partijen op basis van deze scenario’s hun programma’s voor de verkiezingen van 16 maart 2022 maken. “We hebben dit snel op poten gezet. Daar ben ik best trots op.”[n]