Kees Peeters.
Kees Peeters. Foto: Bennie Krajenbrink

's-HEERENHOEK - Toen Kees Peeters drie jaar geleden een artikeltje las over het project vrijwillige thuisadministratie wist hij dat het iets voor hem was. “Ik krijg er een boost van."

De inwoner van ‘s-Heerenhoek heeft altijd bij de overheid gewerkt. "Ik weet dat mensen met bepaalde zaken die ze moeten regelen worstelen. Ik vind het leuk om hen te helpen." Vrijwillige thuisadministratie is er voor mensen die door het bos van formulieren, papieren en rekeningen de bomen niet meer zien. Peeters, die ook chauffeur is van de Borselse Sprinter en mentor van eenzame ouderen, is één van de vier vrijwilligers die helpt om het overzicht terug te krijgen. Dat gaat altijd in overleg met de hulpvragers. "Ik kom veel bij mensen op leeftijd die digitaal niet uit de voeten kunnen. Als je hen één keer helpt met een kwijtschelding van Sabewa, dan kunnen ze het daarna vaak zelf.”

Peeters komt ook over de vloer bij gevluchte gezinnen uit Syrië. "Zij zijn de Nederlandse taal niet altijd machtig. Vaak schuift er dan een zoon of dochter aan, die al beter Nederlands praat en het voor de ouders vertaalt. Deze mensen weten vaak niet waar ze recht op hebben. En daar hebben ze wel recht op, vind ik.” Met sommige mensen waar hij komt ontstaat een band. "Maar uiteindelijk hoop ik dat mijn hulp niet meer nodig is en zij het zelf kunnen doen.” Contact opnemen als je hulp nodig hebt of juist wil helpen, kan via info@vrijwilligershuis.nl of 0113-311999. "Ik vind het leuk om mensen een duwtje in de goede richting te geven.”[n]