Winkelcentrum De Bussel.
Winkelcentrum De Bussel. Foto: Bennie Krajenbrink

Winkelcentrum De Bussel gaat op de schop

GOES - Winkelcentrum De Bussel in Goes staat voor een grote metamorfose. Eigenaar Brookland, de vastgoedtak van de familie achter de Dirk-supermarkten, wil het verouderde gebouw herontwikkelen.

DOOR EUGÈNE DE KOK


De gemeente Goes is positief over het plan. De Bussel is een winkelcentrum met een Dirk-supermarkt, twee bakkers, slijterij, boekwinkel, bloemenzaak, reisbureau, Zeeman-filiaal, Chinees afhaalrestaurant, snackbar en een kapperszaak. Daarboven heb je zes woningen en een grote zaal. De winkels keren in het plan allemaal terug, maar de auto’s moeten voortaan parkeren op een dek daarboven.


Daktuin

Weer daarboven wil Brookland 41 appartementen met een daktuin bouwen. Goes is daarmee akkoord, maar heeft wel gezegd dat de helft van de woningen in de categorie middeldure huur moet vallen. “Want daar hebben we behoefte aan in Goes”, zegt wethouder Joost de Goffau.

De gemeente wil niet dat het tankstation terugkeert in de nieuwe situatie. “Dat is niet meer van deze tijd in een woonwijk.” Hij heeft geopperd om er een snellaadstation van te maken.


Majeur project

Het is mogelijk dat de oppervlakte van de winkels groter wordt, maar hoeveel extra meters erbij kunnen komen, moet uit onderzoek blijken. De Goffau zegt dat het van belang is dat alle partijen en omwonenden worden betrokken. “Want het is een majeur project. We kijken naar het hele stratenplan. Het ligt daar straks misschien twee jaar open.”


Concreet

De gemeente wil tegelijkertijd met de herontwikkeling van het winkelcentrum de openbare ruimte aanpakken. Het college van burgemeester en wethouders vraagt een krediet van 50.000 euro om dat voor te bereiden. Het is niet voor het eerst dat er plannen zijn om alles te herontwikkelen. In 2006 was daar al eerder sprake van. Toen ging het niet door. "Nu zijn de bouwplannen echt concreet.”[n]