Burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes.
Burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes. Foto: Hans Colijn

Burgemeesters: 'Iedereen kan veilig stemmen'

GOES/HEINKENSZAND - Met alle voorzorgsmaatregelen vanwege het coronavirus en extra stemmogelijkheden kan iedereen volgende week veilig stemmen, drukken de burgemeesters Margo Mulder (foto) van de gemeente Goes en Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele hun inwoners op het hart.

Met bijvoorbeeld de extra stemdagen op maandag 15 en dinsdag 16 maart, om de toeloop van kiesgerechtigden naar de stembureaus te spreiden, en de mogelijkheid tot briefstemmen voor zeventigplussers willen de gemeenten het stemmen zo makkelijk en veilig mogelijk maken. Op haar gemeentepagina in deze Bode licht de gemeente Goes het briefstemmen verder toe. Jongeren die voor het eerst mogen stemmen heeft burgemeester Mulder een brief gestuurd, met de boodschap dat hun stem echt telt. "Ik weet nog goed dat ik voor het eerst mocht stemmen. Dat vond ik heel bijzonder." Onder jongeren die stemmen, verloot de gemeente Goes waardebonnen van vijftig euro. "Ik hoop op een zo mogelijke opkomst tijdens de verkiezingen, want de democratie is kwetsbaar en daarom is stemmen belangrijk."

Stempotlood
Dat beaamt haar collega Gerben Dijksterhuis. "Ik hoop niet dat er minder mensen gaan stemmen door het coronavirus. We hebben de voorbereidingen voor de verkiezingen goed op de rit en doen er bijvoorbeeld met looproutes, mondkapjes en kuchschermen alles aan om het stemmen zo veilig mogelijk te organiseren. We hebben bij elkaar zo'n 220 stembureauleden en tellers en zij worden goed getraind voor de verkiezingen." Daarnaast heeft de gemeente Borsele een filmpje met uitleg over het stemmen in coronatijd opgenomen. Dat is vanaf deze week onder meer te zien via de website www.borsele.nl. "En omdat iedereen het stempotlood dit keer mee naar huis mag nemen, liggen er zo'n 14.000 rode potloden klaar", vertelt Dijksterhuis.[n]