Wolter Koster van de wijkvereniging wordt op de social sofa geïnterviewd voor een filmpje van het Hoornbeeck College.
Wolter Koster van de wijkvereniging wordt op de social sofa geïnterviewd voor een filmpje van het Hoornbeeck College. Foto: Britta Janssen

Ook Goes Oost heeft nu een social sofa

GOES - Hij stond er al een tijdje, maar vorige week woensdag is de social sofa in Goes Oost officieel in gebruik genomen. Het kleurrijke mozaïekenbankje staat in het gras langs de Bergweg voor de Prinses Ireneschool.

DOOR BRITTA JANSSEN

Bij de bescheiden, coronaproof ingebruikname liet onder meer de Goese wethouder André van der Reest zich op de sofa voor een filmpje interviewen door medewerkers van het Hoornbeeck College, waarvan meerdere groepen studenten in de afgelopen twee jaar het vrolijke bankje vervaardigd hebben. "Ik hoop dat deze bank na corona vele mensen uitnodigt om erop te gaan zitten en dat de bank op die manier een stimulans is voor het voeren van gesprekken", zei Van der Reest. "Het is een mooi project, want het bevordert hopelijk de samenhang in de wijk." Aan de bank zelf zal het volgens de wethouder niet liggen. "De studenten hebben er een fleurig geheel van gemaakt. Het resultaat is schitterend."

'Precies de
juiste kleuren
uit de logo's'


De kleurrijke social sofa bevat mozaïeken van Zeeuwse plaatjes en hartjes als een soort kussentjes op de bank. Natuurlijk mag de gans ook niet ontbreken. Onderaan de bank is de spreuk 'When nothing Goes right, sit down' (vertaald, als niets goed gaat, ga zitten) gemozaïekt. Op de achterkant van de bank staan verschillende poppetjes symbool voor de diversiteit en verbondenheid in de wijk. Rondom de sofa liggen bollen met mozaïeken in het gras, die onder meer het Hoornbeeck College en de gemeente Goes vertegenwoordigen. "De studenten hebben hiervoor precies de juiste kleuren uit de logo's gebruikt", vertelt docent Peter Marijs van het Hoornbeeck College aan de Van Dusseldorpstraat, die de studenten heeft begeleid bij het maken van de bank en bollen. Het project was volgens hem een flinke klus. De studenten hebben heel wat afgeknipt en geplakt. Ook bedachten ze verschillende ontwerpen en de spreuk voor de bank. Met het eindresultaat hebben ze een dikke voldoende behaald, lacht de docent. "Het mooie is dat de social sofa hier in het hart van Goes Oost staat en voor en door de wijk is gemaakt. We vinden het als school belangrijk om oog te hebben voor onze omgeving en wat te doen voor de buurt. Daarom hebben we wijkbewoners betrokken bij dit project, bijvoorbeeld door ze de verschillende ontwerpen voor te leggen. Uiteindelijk is de bank een mix van de ontwerpen geworden."

Deal
Stichting Wijkbelangen Goes Oost heeft een deel van haar budget beschikbaar gesteld voor het vrolijke ontmoetingspunt. "De deal was dat wij dan de locatie voor de social sofa mochten bepalen", vertelt voorzitter Wolter Koster van de wijkvereniging. "We hebben voor deze plek gekozen, omdat hier veel gewacht wordt door ouders", legt Koster uit, terwijl hij naar de scholen rondom wijst. "Ook staat de bank hier vlak bij het wijkgebouw en de andere wijkvoorzieningen. Dit is het drukste punt van Goes Oost en nu kun je hier lekker zitten."[n]