Kinderburgemeester Mares overhandigt een van haar zelfontworpen tassen aan burgemeester Loes Meeuwisse. Op de achtergrond wethouder Anja Slenter.
Kinderburgemeester Mares overhandigt een van haar zelfontworpen tassen aan burgemeester Loes Meeuwisse. Op de achtergrond wethouder Anja Slenter.

‘Een beetje plastic in de natuur is ook niet goed’

COLIJNSPLAAT – Kinderburgemeester Mares de Regt van de gemeente Noord-Beveland heeft het eerste, door haarzelf ontworpen, herbruikbare tasje overhandigd aan ondernemer Gert-Jan Clement. Hiermee is een van haar campagnepunten gerealiseerd. Mares zet zich in voor het verminderen van plastic afval in de natuur. De tasjes, in totaal negenhonderd, worden in verschillende winkels voor een euro verkocht. De opbrengst gaat volledig naar de Plastic Soup Foundation.

DOOR JESSICA ROVERS

Kinderburgemeester Mares is heel blij dat zij op deze manier haar steentje heeft kunnen bijdragen. "Er zijn niet veel mensen die kunnen zeggen dat ze een eigen tas hebben ontworpen”, vertelt de assistente van burgemeester Loes Meeuwisse. "Ik vind het helemaal leuk dat het geld naar het goede doel gaat. Het tegengaan van plastic is een onderdeel van mijn campagne, omdat het heel belangrijk is dat de natuur niet beschadigd raakt door al het afval in de omgeving. Er ligt hier niet super veel plastic, maar een beetje is ook niet goed.”
Je zult Mares zelf nooit betrappen op het op straat gooien van plastic. Ook probeert zij vrienden en vriendinnen hiervan bewust te maken. "Het is jammer dat andere mensen wel plastic op de grond gooien, omdat ze bijvoorbeeld geen zin hebben om naar de prullenbak te lopen.” Met haar project hoopt Mares mensen bewust te maken van het belang om zwerfafval terug te dringen. "Op de tas staat een tekening van een meisje op het strand dat een blikje weggooit. Ik kwam op het idee een katoenen boodschappentas te maken toen ik ging overleggen met mensen van het SMWO en de gemeente. Er zijn heel veel winkels die meedoen en de tasjes gaan verkopen en zelf ga ik ze op de camping verkopen.”

Opruimacties
Naast deze actie heeft kinderburgemeester Mares ook plannen voor onder andere opruimacties, maar die zijn door de coronacrisis uitgesteld. “Gelukkig is met het tasje mijn campagne in ieder geval gelukt", vertelt ze. "Na de lockdown gaan we er met alle basisscholen op Noord-Beveland alsnog op uit om in de natuur zwerfafval en plastic op te ruimen.”[n]