Jacqueline van den Hil.
Jacqueline van den Hil. Foto: Bennie Krajenbrink

Van den Hil: ‘Ik ben open en eerlijk en wil dat blijven'

GOES - Als er één Zeeuw kans maakt op een zetel in de Tweede Kamer is het Jacqueline van den Hil. De Goese staat op de 25e plek van de kieslijst van de VVD, de partij die met 37 tot 41 zetels aan kop gaat in de peilingen. “Neelie Kroes is voor mij een voorbeeld”, zegt de goedlachse Van den Hil, die locatiemanager is van zorgcentrum Ter Valcke in Goes.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Ze werkt al haar hele leven in de zorg. “De sector heeft me altijd getrokken. Ik weet nog dat ik als kind langs Ter Valcke fietste en tegen mezelf zei dat ik daar wilde werken.” Die droom is uitgekomen. Jacqueline van den Hil begon als 16-jarige scholiere als schoonmaker in het ziekenhuis in Goes. Na haar studie werkte ze zich in het toenmalige Oosterscheldeziekenhuis op tot teammanager. “Ik was de vooruitgeschoven post in de fusie”, kijkt ze terug op het roerige samengaan van de Zeeuwse ziekenhuizen. “Waarschijnlijk omdat ik een verbinder ben. Ik kijk vanuit mogelijkheden, niet vanuit bedreigingen.”

'Ik wil de zorg beter en eenvoudiger maken'


Een tijdje na de fusie stapte Van den Hil over naar SVRZ. Daar heeft ze de laatste jaren op meerdere locaties in verschillende functies gewerkt. Momenteel is ze verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in zorgcentrum Ter Valcke, maar staat voor een overstap naar Den Haag.

Betaalbaar

Van den Hil is sinds 2006 lid van de VVD. Ze is actief geweest in allerlei bestuurlijke functies, maar het politieke handwerk in de gemeenteraad of Provinciale Staten is haar vreemd. “En toch sta ik zo hoog”, lacht ze. “Je praat met veel mensen in de partij waardoor je gaat nadenken. Ik dacht dat ik met mijn ervaring in de zorg veel zou kunnen betekenen in de Tweede Kamer. Ik weet niet wat mijn portefeuille wordt, maar ik hoop dat ik de zorg nog beter en eenvoudiger kan maken.” En betaalbaar houden, voegt ze toe. “Het geld moet immers ook worden verdiend.”

Voor zover corona het toelaat heeft ze de afgelopen weken met tal van prominenten in de partij gesproken. Ze lieten blijken vertrouwen te hebben in Van den Hil, die zichzelf een netwerker, verbinder en iemand die altijd de samenwerking zoekt noemt. Haar boodschap aan de kiezers is duidelijk. Van den Hil gaat zich sterk maken voor de zorg en Zeeland. “Ik denk dat ik echt wat kan betekenen. Mijn doel is niet om een zetel te halen, maar betrokken zijn bij de totstandkoming van beleid en me in dat kader nuttig maken. Zeeland is een dunbevolkte provincie, waar alles wijdverspreid is. Dat vergt maatwerk. Je kunt niet alles van de Randstad één op één kopiëren naar de provincie. Dat wil ik duidelijk maken in Den Haag.”
Ze weet niet of ze klaar is voor het politieke steekspel in de residentie. Ze denkt dat ze sowieso haar draai zal moeten vinden, maar heeft er alle vertrouwen in. "Ik ben open en eerlijk en wil dat blijven. Af en toe zal ik daardoor onderuit gaan, maar dat is niet erg. Vanuit mijn eigen kracht wil ik de zaken aankaarten die belangrijk zijn voor de zorg en Zeeland. Ik heb daarvoor de kennis, het netwerk en de ervaring en ik weet dat ik met mijn voeten in de klei blijf staan.”[n]