Het 'ganzenpoortje' naar de Vuilstraat.
Het 'ganzenpoortje' naar de Vuilstraat. Foto: Arend van der Wel

Middeleeuws milieustraatje

GOES - Als je googelt op ‘Vuilstraat Goes’ staat de milieustraat in Goes bovenaan de zoekresultaten. Google denkt met u mee, zullen we maar zeggen. Er zijn kennelijk mensen die met hun aanhangwagen vol tuinafval naar de ‘vuilstraat’ gaan. Anderen hebben het over ‘de stort’. En ook in die mensen leeft Google zich in, want die zoekopdracht levert een stortvloed aan informatie op over de milieustraat aan het Geldeloozepad.

Over naar de enige echte Vuilstraat in Goes, daterend uit de middeleeuwen. De smalste straat van Goes begint in de Keizerstraat, steekt de Koningstraat over en eindigt – drie meter breed – in de Sint Jacobstraat. Daar is het enige straatnaambordje te vinden: Vuilstraat. Vanaf de Grote Markt is het twee keer links, u weet wel. Op de andere drie plekken waar zo’n bordje hoort, ontbreken ze. Misschien wel omdat je daar – nog geen meter breed – gewoon niet met droge ogen een bordje Vuilstraat op kan hangen. De Goese volksmond spreekt niet voor niets verkleinend van Vuilstraatje.

Iedere Goesenaar moet toch minstens eenmaal in zijn leven door de 122 meter lange steeg wandelen. Daarom troon ik mijn kleindochter mee, zodat ik gelijk een fotomodel heb voor bij het fraaie, lage poortje met de gans in de Koningstraat. Toen we bij het straatnaambordje aankwamen, waren er net twee aardige mannen van de Betho met bezem en hogedrukspuit bezig. Even wachten dus. Toen zei kleindochter: ‘Nu wordt de Vuilstraat de Schoonstraat!’ We doen vaak taalspelletjes over tegenstellingen, vandaar. Mooi moment om haar uit te leggen waaraan de Vuilstraat zijn naam dankt. Vanuit de achterhuizen werd hier het afval gedeponeerd en opgehaald met een handkar. Het is haast niet voor te stellen dat door de huidige Vuilstraat een vuilophaalkar kon rijden; op z’n smalst is de steeg slechts 69 centimeter. Waarschijnlijk is de Vuilstraat in de loop der eeuwen telkens smaller geworden door de uitbouw van de achterhuizen. Daardoor is het Vuilstraatje niet echt pittoresk. Ook niet door de vele buizen en kabels over het steegje heen en door de ventilatieroosters en kacheluitlaten, de keurige bestrating en straatverlichting ten spijt. Maar het ‘ganzenpoortje’ is natuurlijk prachtig!

Vuilstraatje en milieustraat hebben dus een historisch verband vanwege het verzamelen en afvoeren van afval. Een fijn verschil is wel dat je voor een bezoekje aan de Vuilstraat momenteel niet in een wachtrij hoeft te staan.[n]

Tekst en foto: Arend van der Wel