Sarah is vrijwilliger bij stichting Kinderzwerfboek Zeeland.
Sarah is vrijwilliger bij stichting Kinderzwerfboek Zeeland.

Vrijwilliger Sarah: ‘Voor ieder kind is er een boek’

GOES – Sinds 2017 reikt de gemeente Goes jeugdlintjes uit aan jongeren die zich verdienstelijk gemaakt hebben voor de Goese gemeenschap of een bijzondere prestatie op hun naam hebben staan. Vijf jongeren hebben onlangs zo'n lintje gekregen en zij komen hierover de komende weken aan het woord in de Bode. Dit jaar hebben de prestaties van een jongere van buiten de gemeente de aandacht getrokken: Sarah Sayed (16) uit Wemeldinge onderscheiden voor haar belangeloze inzet voor de stichting Zwerfboek Zeeland. Zij vertelt als eerste in deze rubriek over haar vrijwilligerswerk.

DOOR JESSICA ROVERS

Omdat Sarah haar vrijwilligerswerk in Goes heeft uitgevoerd, ontvangt zij een jeugdlintje van de gemeente Goes. “Ik vind het bijzonder dat ik een lintje krijg”, vertelt Sarah. “Ik zie mijn vrijwilligerswerk als een manier om iets positiefs vanuit de jeugd te laten horen."

'Soms hebben mensen moeite om het juiste boek
te vinden'


Haar stagebegeleidster bij Kinderzwerfboek Zeeland heeft Sarah voorgedragen voor het lintje, vertelt ze. "Ik zit op de mavo en moest een maatschappelijke stage doen. Ik werk hier nu al vier jaar als vrijwilliger. Mijn moeder had contact opgenomen met de stichting, omdat ze geïnteresseerd was in wat ze deden en toen vroegen ze of ik het leuk vond om te komen helpen bij het uitdelen van kinderzwerfboeken tijdens Goes Kinderstad. Zo is het balletje gaan rollen.”


Minibiebs

Sarah heeft de afgelopen jaren geholpen met het stickeren van de boeken, het uitdelen van de boeken op evenementen en ook helpt zij boeken uit te zoeken voor de diverse minibiebs in Goes, waardoor kinderen die thuis geen boeken hebben, toch kunnen lezen.

Boekenwurmpje
"Ik help ook om de bekendheid van Kinderzwerfboek Zeeland te vergroten door berichten op sociale media te plaatsen. Ook help ik mee met het organiseren van activiteiten. Het is mooi om te zien dat er voor ieder kind wel een boek is. Er zijn genoeg boeken voor iedereen, maar soms hebben mensen moeite met het vinden van het juiste boek."
Lezen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, vindt Sarah. "Je moet goed kunnen lezen op school om later een goede baan te kunnen krijgen. En dat niet alleen, lezen is ook heel leuk. Ik lees zelf heel veel, ik ben echt een boekenwurmpje.”

Doktersassistente
Haar vrijwilligerswerk betekent veel voor Sarah. "Om mij heen zie ik ik niet echt veel jongeren die vrijwilligerswerk doen. Ik zou het wel fijn vinden als meer jongeren dat zouden doen, want het is heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Je spreekt veel mensen uit verschillende lagen van de samenleving en je leert open te staan voor anderen. Dat vind ik het mooiste en het meest waardevolle aan het doen van vrijwilligerswerk. Ik wil graag doktersassistent worden, maar mijn werk voor Kinderzwerfboek Zeeland blijf ik er bij doen, want ik vind het gewoon hartstikke leuk om te doen.”[n]