De Borselse burgemeester Gerben Dijksterhuis.
De Borselse burgemeester Gerben Dijksterhuis. Foto: Tineke van der Ven

‘We hebben hier de kennis voor zo’n reactor’

HEINKENSZAND - Als er ergens een nieuwe reactor voor duurzame energie past, dan is dat in de gemeente Borsele, stelt burgemeester Gerben Dijksterhuis. “Wij zijn de nucleaire hoofdstad van Nederland. We hebben hier de kennis, banen, infrastructuur en de Covra voor opslag van radioactief afval.”

DOOR BRITTA JANSSEN

De burgemeester reageert hiermee op het nieuws dat de provincie Zeeland een gesmoltenzoutreactor naar Borsele wil halen. Bij deze lobby is Dijksterhuis ook betrokken.

CO2-vrij

Nederlandse kennisinstellingen hebben een consortium opgericht om de ontwikkeling van de gesmoltenzoutreactor voor duurzame energie te versnellen. Waar er eerst werd gedacht dat zo’n reactor nog dertig, veertig jaar op zich laat wachten, legt Dijksterhuis uit, verwacht het consortium een eerste reactor in 2035 in bedrijf te kunnen hebben.

De gesmoltenzoutreactor (molten salt reactor, (msr)) maakt gebruik van het element thorium als alternatieve vorm van kernenergie. Het kan volgens de provincie veilige en CO2-vrije energie leveren tegen een concurrerende prijs. “Een ander voordeel is dat het afval niet zo hoog radioactief is”, vertelt Dijksterhuis.

Draagvlak

In Zeeland worden ontwikkelingen met thorium met interesse gevolgd. ‘Bij overleg voor de regionale energiestrategie is al aangegeven dat het langer openhouden van de kerncentrale in relatie tot het terugdringen van de CO2-uitstoot bespreekbaar is’, aldus de provincie. “Als wij de kerncentrale in Borssele sluiten, ongeacht na een verlenging ja of nee, loopt de kennis hier weg en dat willen we niet”, zegt Dijksterhuis. “Daarom steken wij nu al de vinger op dat wij de reactor graag in Borsele willen hebben, want dat levert veel banen op.” Met het draagvlak daarvoor onder de Borselse bevolking zit het volgens de burgemeester wel goed. “We zijn het hier gewend om naast een kerncentrale te wonen.”

'Het levert veel banen op'


De haalbaarheid bepalen van het plan, waarmee veel geld gemoeid is, neemt nog jaren in beslag. “Zo komen er enorm veel veiligheidschecks door bijvoorbeeld de toezichthouder Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming”, licht Dijksterhuis toe. “Maar áls het werkt en veilig is, laat ze de reactor dan hier bouwen.”[n]