Afbeelding

KRUININGEN - Niet alleen Nederlanders houden van patat: de - veelal Zeeuwse! - frietjes van Lamb Weston/Meijer in Kruiningen gaan de hele wereld over.

Lamb Weston is een van de grootste producenten van diepgevroren friet ter wereld en levert aan meer dan honderd landen. Het is geen toeval dat van de zes productielocaties in Europa een van de grootste in Kruiningen te vinden is. "Veel van de aardappelen die wij gebruiken, komen van Zeeuwse telers", vertelt Mariska van Dalen, die zich in het bedrijf met duurzaamheid bezighoudt. "Aardappelen groeien goed in de Zeeuwse klei. Reimerswaal ligt tussen de Ooster- en Westerschelde en dat water aan beide kanten zorgt voor een geschikt aardappelklimaat. Dat komt de kwaliteit ten goede."
Met de havens 'om de hoek' kunnen de frietjes snel op transport naar bijvoorbeeld Scandinavië en het Midden-Oosten. Met zo'n breed spectrum aan afnemers verschillen de voorkeuren van klanten, vertelt Jacomien Korstanje. Zij bedient onder meer klanten in Afrika en het Midden-Oosten. "Daardoor blijven we altijd nadenken over het perfecte frietje."
Naast de aardappelproducten zelf vernieuwen, is de manier van werken ook constant in ontwikkeling, licht Van Dalen toe. "Duurzaamheid is belangrijk voor ons. Zo proberen we zoveel mogelijk van de aardappel te gebruiken." Met een ovale aardappel en rechte frietjes blijven er altijd ‘slivers' over. "Van slivers maken we gedroogde aardappelproducten. Die worden gebruikt als ingrediënten voor bijvoorbeeld chips, sauzen en puree of de innovatieve Poundo Potato."
Op het gebied van gezondheid maakt Lamb Weston/Meijer - bedenker van de bekende Twisters, die onder andere een wereldwijde fastfoodketen verkoopt - producten voor de air fryer, waarmee de friet minder vet op het bord belandt. Ook zijn er dikkere frieten op de markt, die je met minder olie kunt bereiden. "Daarnaast groeit de vraag naar frietjes met schil en onregelmatige snijvormen. Niet alle frietjes zien er dan hetzelfde uit, maar ook dat is een trend, want het zorgt voor een frietje met een authentieke uitstraling."[n]