Afbeelding

Boekentip: 'Wij zijn licht' van Gerda Blees

GOES - Elke week geeft een personeelslid van boekhandels Het Paard van Troje en De Koperen Tuin een leestip. Dit keer tipt Niek Walhout 'Wij zijn licht' van Gerda Blees.

"Om in de woordkeuze van de auteur te beginnen: Wij zijn de Nederlandse boekhandels en hebben aan Gerda Blees de Boekhandelsprijs 2021 toegekend", zegt Walhout. "Bovendien staat Gerda Blees met dit boek op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs 2021. En dat met een debuutroman. Zomaar drie redenen voor mij om dit boek te gaan lezen."
Op een zomeravond sterft een vrouw. De arts kan geen natuurlijke dood vaststellen; de politie wordt erbij gehaald en de drie overige leden van de woongroep Klank en Liefde worden meegenomen naar het bureau. In 25 hoofdstukken wordt het verhaal terugverteld, toegelicht en uitgediept. Elk hoofdstuk vanuit een ander perspectief, zoals: de nacht, de vader, de lijkschouwer en twee sigaretten. Vanuit deze perspectieven krijgt de lezer steeds een andere blik op de woongroep en de dood van Elizabeth. "Het is een roman ook met humor en zelfspot. In hoofdstuk 17, 'Wij zijn het verhaal', geeft het verhaal zelf commentaar op de auteur en de opbouw van het boek. Lekker om weer eens een mooi en goed debuut te lezen! En een die niet 500 pagina's nodig heeft om een verhaal te vertellen."[n]