Verbrugge in Vlissingen-Oost krijgt een zonnepark op het dak.
Verbrugge in Vlissingen-Oost krijgt een zonnepark op het dak. Foto: Izak van Maldegem/Sky Pictures

Kabels onder haven voor zon- en windenergie

VLISSINGEN-OOST - Netbeheerder Enduris trekt deze maand elektriciteitskabels onder de haven van Vlissingen om nieuwe projecten voor zon- en windenergie aan te sluiten. 'Deze initiatieven leveren straks evenveel duurzame elektriciteit als ongeveer 36.000 huishoudens in een jaar verbruiken', laat Enduris weten.

'Hiermee wordt in één klap zestien procent van de resterende doelstelling van het Zeeuws Energieakkoord voor de duurzame opwekking voor wind behaald en zeven procent voor zon.

Dat is een enorme stap voorwaarts in het behalen van de Zeeuwse klimaatdoelen.'


Boringen deze maand klaar

De zon- en windparken komen in Vlissingen-Oost. Om die te kunnen aansluiten op het elektriciteitsnet moeten er nieuwe elektriciteitskabels naar het verdeelstation van Enduris in Vlissingen-Oost worden aangelegd. Dat gaat via een boring van bijna vijftig meter diep over een lengte van anderhalve kilometer. De boringen zijn deze maand klaar. Daarna sluit Enduris de zon- en windparken aan.

"Dit is een groot project", licht Martin Martens van Enduris toe. De netbeheerder werkt hierbij samen met allerlei partijen. In het Zeeuwse Energieakkoord staat dat er in 2030 in Zeeland plek is voor 700 MW aan windenergie en 1000 MW aan zonne-energie.


'Enduris draagt hieraan bij door, tot 2030, per jaar 60 MW extra netcapaciteit te realiseren.'[n]

'Enorme stap voorwaarts in het behalen van

klimaatdoelen'