Paastriduüm in RK-kerk Ovezande

OVEZANDE - Het paastriduüm (Latijn: Triduüm Paschale) is een periode van drie dagen, die het liturgisch hoogtepunt vormt in het kerkelijk jaar. Het paastriduüm begint met de avondmis van Witte Donderdag. Ook Goede Vrijdag en Stille Zaterdag maken deel uit van het paastriduüm. In deze periode wordt het lijden, de dood en herrijzenis van Jezus herdacht, zoals beschreven staan in de canonieke evangelieën. Het Latijnse woord triduüm betekent letterlijk een periode van drie dagen.


Dit jaar zal het Paastriduüm zowel in de parochiekerk te Goes als in de RK-kerk van Ovezande worden gevierd. Pastoor Norbert Schnell en pastor Alida van Veldhoven zijn de voorgangers in Ovezande. De parochiekernen Hansweert en Kwadendamme verlenen hun medewerking aan de vieringen in Ovezande.

Op Witte Donderdag wordt Het Laatste Avondmaal van Christus met zijn apostelen en de instelling van de eucharistie herdacht. Tijdens de eucharistieviering om 19.00 uur brengen de heren Gregoriaanse en Nederlandse liederen ten gehore brengen. Op Goede Vrijdag is de kerk om 15.00 uur geopend voor het zelfstandig lopen van de kruiswegstaties.

Om 19.00 uur is er een viering van Woord en Communie waarin het lijden en sterven van de Heer wordt herdacht. Een beperkt aantal leden van Oal In zullen de liederen verzorgen. Voor de bloemenhulde tijdens deze viering, willen wij u vragen zelf een bloem mee te nemen. Tijdens de Paaswake op zaterdag 3 april wordt het doopwater gewijd. De viering van de Paaswake zal om 19.00 uur aanvangen. Dit in tegenstelling tot het eerdere plan, toen nog werd uitgegaan van 21.00 uur. Dit laatste is niet mogelijk vanwege de voortzetting van de avondklok. Tijdens deze viering zullen ook de paaskaarsen van enkele andere parochiekernen gewijd worden.

Op Eerste Paasdag, zondag 4 april, begint de viering om 09.30 uur met als voorganger pastor Wiel Hacking. Een beperkt aantal leden van het Pius X koor zal de viering opluisteren. De viering staat in het teken van de verrijzenis van Jezus Christus.

Vanwege de coronamaatregelen mogen er maar 30 kerkgangers bij de vieringen aanwezig zijn. Geef u tijdig op bij rk.ovezande@zeelandnet.nl of via een briefje in de brievenbus van de pastorie onder vermelding van de viering en het aantal personen.[n]