Afbeelding
Foto: Peter Urbanus

Volop vernieuwing bij Stoomtrein Goes-Borsele

GOES - Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) vernieuwt het station in Goes en het eindpunt in Hoedekenskerke. Vorige week was een ultramoderne stopmachine van spooraannemer Strukton in touw met de ombouw van het spooremplacement.

DOOR PETER URBANUS

In grote lijnen bestaat de klus volgens Reinier Zondervan van de SGB uit de aanleg van een omloopspoor, opbouw van een materieeltentoonstelling, met nadruk op de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw, en het opknappen van het oude seinhuis. Het omloopspoor maakt mogelijk dat locomotieven bij het veranderen van de rijrichting om de trein heen kunnen rijden. In het seinhuis zien bezoekers hoe de beveiliging van het spoor vroeger in z'n werk ging. De drie deelprojecten zijn gelijktijdig uitgevoerd, omdat ze ruimtelijk van invloed zijn op elkaar, zegt Zondervan.
SGB-vrijwilligers werken sinds oktober wekelijks op het emplacement in Goes. 1500 meter aan spoorrails en dertien wissels worden opnieuw gelegd, onder leiding van Edwin Schipper. Een enorme klus. Ze braken het bestaande spoor en infrastructuur, zoals bankjes, bordjes en hekjes, volledig op. Dat gebeurde veelal op woensdagen en zaterdagen. Alleen het grondverzet werd verzorgd door loonbedrijf Smits uit Baarland.

Stopmachine
De vrijwilligers legden het spoor provisorisch goed. Spoorstaven en dwarsliggers zijn hergebruikt. Vorige week kwam een stopmachine van Strukton alle rails correct leggen, een ware precisieklus. De stopmachine doet dit met de nieuwste technieken. Volautomatisch bediende lepels heffen de spoorstaven op tot exact de goede hoogte, waarna de machine het grint voor het ballastbed onder de rails en dwarsleggers werkt. De machine heeft een geavanceerd meetsysteem. De week tevoren kwamen medewerkers eerst het hele emplacement inmeten.
De stopmachine wordt bediend door drie à vier man. Normaal gesproken zijn ze vooral in de nachtelijke uren in de weer, vertelt ploegleider Frank de Jong van Strukton. "Dit is eens wat anders. We lossen spoorverzakkingen op in het hele land en werken maar zelden overdag. Zondagnacht hebben we weer gewoon een klus in Groningen.” De machine heeft een eigen aandrijving, maar is zo nieuw dat de toelating daarvoor nog ontbreekt. Daarom gebeurt het verplaatsen nu nog met een diesellocomotief.

De Buffer
Bij het eindstation in Hoedekenskerke is donderdag een oud treinrijtuig geplaatst, dat deel gaat uitmaken van de horecaruimte. Niet alleen betekent dit een uitbreiding van het vloeroppervlak van de horeca, maar versterkt het ook de ‘spoorse' uitstraling van ‘De Buffer' en omgeving. Het rijtuig is een Duits exemplaar van een type uit de jaren 1920, bekend als ‘Donderbus', omdat ze zo'n lawaai maakten. Op 1 maart arriveerde het rijtuig al, maar het ging toen eerst naar De Muynck Techniek in Borssele. Daar is de carrosserie onder handen genomen en kreeg het rijtuig een fraaie laklaag.
In Hoedekenskerke is het rijtuig met twee telekranen op een stukje spoor geplaatst, dat hiervoor speciaal is aangelegd. Vrijwilligers ontfermen zich daarna verder over het project. Zo zullen onder andere nieuwe ramen worden aangebracht en wordt een interieur met tafeltjes en treinbanken ingebouwd. ‘De Buffer' en het rijtuig worden via een portaal aan elkaar verbonden, zodat het mogelijk is om binnendoor van de ene naar de andere ruimte te lopen.[n]

De 'Donderbus' is weer zo goed als nieuw.