Dmitri van de Vrie is Europees kampioen Fortnite.
Dmitri van de Vrie is Europees kampioen Fortnite. Foto: Privébezit

'Ik train ongeveer 10 uur per dag, 7 dagen in de week'

's-HEER HENDRIKSKINDEREN – Sinds 2017 reikt de gemeente Goes jeugdlintjes uit aan jongeren die zich verdienstelijk gemaakt hebben voor de Goese gemeenschap of een bijzondere prestatie hebben verricht. Vijf jongeren kregen onlangs zo'n lintje en zij vertellen hierover deze weken in de Bode. Dit keer Dmitri van de Vrie (18) uit 's-Heer Hendrikskinderen. Hij werd in oktober, onder zijn alias 'Mitr0', Europees kampioen Fortnite en daarmee in één klap wereldberoemd.

DOOR JESSICA ROVERS

Fortnite is een schiet- en bouwspel met honderdduizenden spelers. Dmitri mag zich één van 's werelds beste noemen. Volgens zijn manager van Team Liquid, waarmee hij een tweejarig contract heeft, blinkt Dmitri uit met snelheid en nauwkeurigheid. “Ik denk dat mijn sterkste punt is dat ik altijd de drang heb om de beste te zijn”, vertelt Dmitri. “Dit helpt mij ook om te kijken naar verbeterpunten, zodat ik mezelf kan blijven ontwikkelen.” Dmitri zegt dat hij niet vanzelf zo goed is geworden. “Ik heb heel veel geoefend. Je hebt duizenden uren nodig om op professioneel niveau te komen. En je hebt doorzettingsvermogen nodig en een goede mindset.”

Topsport
Dmitri is verrast door het lintje. “Ik wist helemaal niet van het bestaan van de jeugdlintjes af. Ik zag het dus totaal niet aankomen, maar ik vind het superleuk. Mijn prestaties als professionele gamer zijn best bijzonder, want het is heel moeilijk om hiermee door te breken. Je moet er veel tijd in stoppen en het behandelen als een topsport. Fortnite heeft mij vanaf het begin af aan aangesproken. Een vriend van mij stelde voor om het te spelen en ik merkte dat ik er snel beter in werd. Ik vond het een leuke uitdaging om er verder mee te gaan om te kijken hoe ver ik kon komen. Ik train nu ongeveer tien uur per dag, zeven dagen in de week. Ik speel af en toe andere games, maar vooral wanneer ik geen belangrijke wedstrijden heb.”

'Moeilijk om hiermee door te breken'


Dmitri denkt er voorlopig niet aan om te stoppen met gamen. "Ik zou het geweldig vinden om de Fortnite Champion Series (FNCS) nog een keer te winnen. Ook kijk ik erg uit naar de volgende World Cup, maar het is nog onduidelijk wanneer dit plaats gaat vinden vanwege de Covid-19 restricties. Ik wil mij de aankomende jaren blijven richten op een carrière als pro-speler. Ik kijk al wel een beetje naar de toekomst en wat ik hierna kan doen; zo stream ik regelmatig op Twitch en upload ik ook videos op Youtube, maar voorlopig blijf ik mij voornamelijk focussen op Fortnite.”[n]