Noorderlicht Goes derde
bij schoolschaken

GOES - Dit cursusjaar zijn er op Zeeuwse basisscholen nauwelijks schaaklessen georganiseerd. Leerkrachten hadden in deze tijd wel wat anders aan hun hoofd. Schaakles gevende ouders of anderen van buiten waren ook niet welkom in verband met de Coronamaatregelen. Vooral daardoor deden dit jaar maar 9 schoolteams mee met het Zeeuws Kampioenschap Schaken voor teams van basisscholen.


Dat waren ook vooral de teams die vorig jaar in de bovenste helft van de ranglijst eindigden. Uiteraard werd ook dit jaar gespeeld via internet, met Chess.com. Hoe de verhoudingen lagen, was vooraf onduidelijk. Veelal geen nieuwe aanwas door de onmogelijkheid van schaaklessen. Sommige teams verloren ook de nodige spelers aan het voortgezet onderwijs. De eindstand weerspiegelt ook de gelijkwaardigheid van de teams.


Uitslagen
Aan de overwinning van de school uit Souburg was de bijdrage van Eli Mincu heel groot, die won alle 7 partijen. Zij mogen Zeeland vertegenwoordigen bij het Nederlands kampioenschap in juni wordt gespeeld, vermoedelijk ook via internet. Kampioen van 2019 en 2020 Noorderlicht uit Goes behaalde nipt de 3e plaats. De Wereldboom had evenveel punten, maar scoorde minder punten. Het team van het Noorderlicht was homogeen., spelers scoorden redelijk; Tiffany Nguyen (4), Phong Nguyen (4), Stijn van Stel (4½) en Bas Hubregtse (2½). Eindstand: 1 Tweemaster-Kameleon 1Souburg 17; 2 Oude Vaart Terneuzen 16; 3 Noorderlicht Goes 15; 4 Wereldboom Hulst 15; 5 De Steiger Terneuzen 14½; 6 De Parel Terneuzen 14; 7 Binnen de Veste Zierikzee 13; 8 Tweemaster-Kameleon 2 Souburg 10½; 9 Prins Willem van Oranje Terneuzen 5.[n]