Biologisch bloemenzaad
gratis voor huurders

GOES - Donderdag 22 april is het Nationale zaaidag. Er gaan dan in heel Nederland miljoenen zaadjes in de grond om voedselbanken voor bijen te creëren. In de dagen rondom deze zaaidag deelt woningcorporatie Beveland Wonen gratis zakjes biologisch bloemenzaad uit aan haar bewoners.



“Het gaat slecht met de Zeeuwse bij”, zegt Davy Fonteine van Beveland Wonen. “Het vinden van voldoende voedsel wordt voor bijen en andere insecten steeds moeilijker. Mensen vervangen namelijk steeds vaker planten en bloemen voor tegels of grind.” Met het uitdelen van gratis biologisch bloemenzaad hoopt de corporatie bewoners te stimuleren om hun woonomgeving een klein beetje te vergroenen. “Planten en bloemen zijn niet alleen goed voor onze bijen, maar zorgen ook voor een koeler leefklimaat. Daarbij kan het regenwater beter wegstromen, waardoor er minder wateroverlast ontstaat.”
Medewerkers van Beveland Wonen die veel in de wijk te vinden zijn, hebben deze week zakjes biologisch bloemenzaad bij.
“Als we dan langskomen voor bijvoorbeeld een reparatie, laten we direct een zakje bloemzaad achter. Huurders kunnen sinds dinsdag ook zelf een zakje ophalen, buiten bij ons kantoor aan de Livingstoneweg 11 in Goes."
Naast het uitdelen van bloemzaad, plaatst de corporatie binnenkort ook bijenhotels in tuinen van grote complexen. In zo’n hotel kunnen insecten even rusten of schuilen.
Er worden ook een aantal kleinere insectenhotels gratis beschikbaar gesteld aan huurders.[n]