Meneer Tjiam
Meneer Tjiam Foto: Gemeente Goes/Hans Colijn

Gemeente Goes is veertien inwoners met lintje rijker

GOES - Burgemeester Margo Mulder van de gemeente Goes reikte vorige week veertien koninklijke onderscheidingen uit voor de jaarlijkse lintjesregen. De heren Tjiam, De Regt en De Looff zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De dames Van de Kerk-Hansma en Van de Pas-van Dongen, de echtparen Platier en Damen en de heren Koster, Dekker, Kaljouw, Castel en Jansen mogen zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

VAN ONZE REDACTIE

Meneer De Regt is geridderd voor zijn grote verdienste, veertig jaar lang, als edelsmid. Met het gebruik van bijzondere materialen en creatieve ontwerpen is hij een kunstenaar op zijn eigen vakgebied. Hij wordt gezien als ambassadeur van het Zeeuws cultureel erfgoed, vanwege zijn bijzondere ontwerpen van de Zeeuwse en Goese knoop die vele buitenlanders naar Goes trekken.

Tjiam
Dr. Tjiam is geridderd, omdat hij in 1999 Focus 2 oprichtte om in Burkina Faso oogoperaties en medische begeleiding voor oogziekten te realiseren. Hij vloog twintig jaar tweemaal per jaar met een medisch team naar Burkina Faso. Daar opereerde hij meer dan 6000 patiënten. Zo kregen mensen hun zicht terug. Daarnaast leidde de dokter – in samenwerking met Nederlandse oogartsen - ter plekke oogartsen op, gaf workshops en regelde opleidingen voor Burkinese oogartsen in Nederland. Door zijn inzet is de oogheelkundige zorg in Burkina Faso minder afhankelijk geworden van westerse hulp en zijn de leefomstandigheden van de allerarmsten verbeterd.

De Looff
Meneer De Looff is geridderd, omdat hij zich sinds 1988 inzet voor verschillende organisaties. Zo was hij tien jaar vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Goes en vijf jaar lid van de Medezeggenschapsraad van basisschool Prins Maurits. Ook was hij drie jaar bestuurslid van Zorggroep Ganzestad Goes. Verder was hij gedurende acht jaar voorzitter van de Raad van Toezicht van Zorggroep Ter Weel en veertien jaar secretaris en penningmeester van de stichting Voorzieningenfonds Hoechst Holland. Meneer is sinds 2010 voorzitter van de districtscommissie, vrijwilliger bij Natuurmonumenten Zuid-Beveland en voorzitter van hun Ledencommissie. Hij richtte in 2014 stichting Netherlands-Sri Lanka in PUM. Deze organisatie zet zich in voor het versterken van het midden- en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden. De vrijwilliger voerde voor PUM acht adviserende en begeleidende missies uit in Colombia, Suriname, Ethiopië, Ghana, Tanzania en Oeganda.

Echtpaar Damen
Meneer Damen kreeg zijn lintje voor zijn inzet tussen 1992 en 1998 voor Emergis in Kloetinge. Hij verzorgde daar de techniek bij Radio Emergis. De heer Damen is sinds 1993 vrijwilliger bij allerlei werkzaamheden in woonzorgcentrum Randhof in Goes. Samen met zijn echtgenote was hij in 2015 actief voor het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Mevrouw Damen is sinds 1993 vrijwilliger bij woonzorgcentrum Randhof in Goes. Ze was van 1996 tot 2002 bestuurslid bij Vrouwenvereniging Passage Goes. Ook was ze samen met haar echtgenoot in 2015 actief voor het COA.

Echtpaar Platier
Meneer Platier zet zich sinds 2006 in voor de (Delta) Ride for the Roses. Hij was oprichter, bestuurslid en vrijwilliger van zowel de Delta Ride for the Roses, the Ride for the Roses Zeeuws-Vlaanderen als de Ladies Ride for the Roses. Daarnaast was hij als vrijwilliger actief bij de landelijke Rides for the Roses die in 2008, 2014 en 2019 vanuit Goes verreden werd. Hij richtte in 2008 met zijn echtgenote de winkel van Terre des Hommes in Goes op. Het paar startte in 2009 ook met Dorcas in Kapelle. Hij was bij die organisatie naast oprichter bestuurslid en vrijwilliger. Naast hun gezamenlijke werk, is mevrouw Platier-Van der Hagen sinds 1988 vrijwilliger op het Sint Willibrordcollege en vrijwilliger in ziekenhuis Adrz.

Van de Pas-Van Dongen
Mevrouw Van de Pas is sinds 1988 betrokken in Kloetinge. Voor de Kloetingseschool was zij twintig jaar vrijwillig actief als docent handarbeid, penningmeester van de ouderraad en organisator van paasactiviteiten, het schoolkamp en andere bijeenkomsten. Ook was ze bestuurslid van de Oranjevereniging Kloetinge en vrijwilliger bij korfbalvereniging Blauw-Wit en voetbalvereniging Kloetinge. Ze is sinds 1994 vrijwilliger bij de Heilige Pater Damiaanparochie en lid van de communiewerkgroep. Ze was 15 jaar collectecoördinator voor het Nationaal Fonds Kinderhulp en sinds 1995 is zij collectant voor KWF Kankerbestrijding. Ook is ze sinds 2011 vrijwilliger bij zorgcentrum Cederhof in Kapelle en assisteert bij de dagverzorging.

Van de Kerk-Hansma
Mevrouw Van de Kerk-Hansma is sinds 1975 bestuurslid en vrijwilliger van gymnastiekvereniging Forza Gymnastica en rechtsvoorganger in Goes. Ze was 20 jaar penningmeester en vrijwilliger van wijkvereniging Goes-Zuid. Bij de Zeeuwse Rijwiel- en Toervierdaagse in Goes was ze eveneens twintig jaar actief, als secretaris en vrijwilliger. Daarnaast is ze oprichter van en vrijwilliger bij Volksdansgroep Wolphaartsdijk en Volksdansgroep Vlissingen.

Jansen
Meneer Jansen was van 1999 tot 2020 betrokken bij basketbalvereniging Volharding in Goes. Hij was bestuurslid, lid van de keuzecommissie en wedstrijdsecretaris. Daarnaast maakte hij planningen voor wedstrijden, coaches en scheidsrechters. Hij coachte en trainde zelf ook diverse teams, waaronder gedurende vijf jaar het Zeeuwse basketbalteam.

Kaljouw
Meneer Kaljouw zet zich sinds 1973 in voor de christelijke gemengde zangvereniging ASAF in Goes. Hij is sinds 1999 ook vrijwilliger bij de Gereformeerde Gemeente in Goes. Hij zet sinds 2005 vrijwillig in bij bakkerij Den Soeten Inval in Goes. Hij begeleidt sinds 2012 leerlingen van het Speciaal Voortgezet Onderwijs Eben-Haëzer in Kapelle en is sinds 2013 algemeen coördinator van de kringloopwinkel Goed & Gebruikt in Goes.

Dekker
Meneer Dekker is sinds 1991 vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Kloetinge (PGK). Hij voert vele werkzaamheden voor de PGK en de Geerteskerk in Kloetinge uit. Zo is hij hulpkoster, notabel en collectant en draagt zorg voor het onderhoud, beheer en verhuur van de Geerteskerk. Bij jaarlijkse activiteiten in Kloetinge is hij vrijwilliger bij onder andere de Monumentendag, Koningsdag en Kloetingsedag.

Koster
Meneer Koster was tussen 1998 en 2010 bestuurslid en vrijwilliger van Humanitas en 12 jaar vrijwilliger voor ziekenhuisomroep Nomen Nescio in ziekenhuis Adrz. Ook zette hij zich in voor de oprichting van Streekomroep De Bevelanden. Hij was 20 jaar vrijwilliger voor wijkvereniging Goes-Oost. Verder was hij van 2009 tot 2019 bestuurslid van de Centrale Cliëntenraad van Allévo in Goes en voorzitter van de Sectorale Cliëntenraad van diezelfde organisatie. Koster is eveneens sinds 2001 als bestuurslid en vrijwilliger nauw betrokken bij Goes Kinderstad.

Castel
Meneer Castel is onderscheiden vanwege zijn inzet sinds 1992 voor het Leger des Heils in Goes. Daar regelt hij onder andere de verkoop in de kringloop, met als bestemming een goed doel. Daarnaast verzorgt hij in verschillende tehuizen de weekafsluiting. Ook zorgde hij voor voedselpakketten als aanvulling op de Voedselbank of kleding ter overbrugging van een moeilijke periode voor degenen die daar de middelen niet voor hebben.[n]

Meneer Dekker
Meneer De Regt
Meneer Damen
Meneer De Looff
Echtpaar Platier
Meneer Jansen
Meneer Kaljouw
Meneer Castel
Meneer Koster
Mevrouw Damen
Mevrouw Van de Pas
Mevrouw Van de Kerk