De winnaars onder hun winnende foto, met wethouder Van de Plasse (derde van links).
De winnaars onder hun winnende foto, met wethouder Van de Plasse (derde van links). Foto: Gemeente Borsele

Franda van der Zande wint fotowedstrijd Borsele

HEINKENSZAND – Franda van der Zande was op 17 augustus, net als tientallen anderen, onderweg om de Pioneering Spirit, het grootste werkschip ter wereld, van dichtbij te bewonderen. Ze kwam nooit aan bij de Sloehaven in Vlissingen-Oost, maar maakte met haar foto van kolenopslag Novet volgens de jury van de Culturele Raad Borsele wel de foto van het jaar 2020.

DOOR ERICA VAN STRIEN

Het thema van de fotowedstrijd was in 2020 'Het mooiste van Borsele'. Eenmaal per jaar kiest de jury uit de maandinzendingen een nummer een, twee en drie. Van der Zande, verpleegkundige van beroep, is naar eigen zeggen ‘bevangen door het fotografie-virus’. Vrijdagmorgen werd haar passie beloond en ontving ze uit handen van wethouder Marga van de Plasse-Nagelkerke een boeket en waardebon van driehonderd euro. Nummer twee is de foto van de Valweel van Ferdy Weemaes. Op plaats drie eindigde de inzending van de Quarlespolder van Quirien Marijs.

Onweerstaanbaar
De kersverse winnares haalt de herinnering aan het moment waarop ze de foto nam nog moeiteloos naar boven. "Ik heb een voorliefde voor industrie en was onderweg naar het schip. We hadden toen heel gek licht, omdat er enorme onweersbuien in de lucht hingen. Onderweg passeerde ik de kolenopslag Novet. De lucht trok net wat open, er lag kalk over de kolen. Dat beeld, dat licht was onweerstaanbaar. Ik ben nooit meer bij dat schip aangekomen en wist meteen dat ik deze foto moest insturen.”

Verwarring
'Deze foto brengt je in verwarring: is dit Borsele? Of is het Australië of Nieuw-Zeeland? Het lijkt wel lava', oordeelde de jury van de wedstrijd over het winnende beeld. Die verwarring herkent Van der Zande. "Veel mensen mijden het industrieterrein, want ze vinden dat lelijk. Maar ga er eens kíjken. Eenmaal gezien kun je het nooit niet meer zien. Dit is on-Nederlands. Voor mij kon het ook de Tafelberg in Zuid-Afrika zijn. In deze foto viel voor mij alles samen. Onweerstaanbaar licht, de afdruk viel mooi uit en het on-Nederlandse beeld.”

Fotobanners
"Corona brengt ook nieuwe initiatieven tot stand”, aldus de wethouder. Zo is de bekendmaking van de winnende foto verplaatst naar de buitenlucht. Tot begin juni zijn de drie mooiste op een banner te zien bij het gemeentehuis in Heinkenszand en bij het winkelcentrum aan het Klimopplein in 's-Gravenpolder. Ook nieuw dit jaar is dat alle maandwinnaars van 2020 een plekje hebben gekregen in de hal van het gemeentehuis.[n]