Een oude foto van zaadhandel De Dreu in Goes.
Een oude foto van zaadhandel De Dreu in Goes.

Zaadhandel De Dreu in Goes

GOES - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: weten jullie er meer over te vertellen?

Zaadhandel De Dreu in Goes zo'n 100 jaar geleden. Maar waar stond dit gebouw? En wat staat er nu? Reacties kunt u mailen naar Heemkundige Kring De Bevelanden, info@hkdebevelanden.nl of per post naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. De komende dagen wordt dit artikel ook op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring gepubliceerd voor reacties. Die verschijnen over twee weken in deze rubriek. Onder de reageerders wordt een exemplaar van historisch tijdschrift De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Kees van Eersel.

Vorige foto
De vorige foto was van het Kerkplein in Kloetinge. De naam moet nog van voor de gemeentelijke herindeling in 1970 zijn. Kloetinge was toen een zelfstandige gemeente. Nu behoort het tot de gemeente Goes en heet dat plein Geertesplein, naar de Geerteskerk, in Kloetinge gewijd aan Sint Geertrudes. Dat was een vroegmiddeleeuwse heilige en adbis. Haar naam was Gertrudis van Nijvel (626-659). Als jong meisje weigerde ze met een rijke man te trouwen en ging het klooster in. Aan haar werden wonderen toegeschreven en ze werd begraven in het klooster van het Belgische Nijvel. Kees van Eersel schrijft dat op de plaats van het hekwerk op de foto nu het muurtje staat. De graven zijn volgens hem geruimd na de ingebruikname van de begraafplaats tegenover de molen. Die begraafplaats werd rond 1875 aangelegd. Adri de Regt schrijft dat hij nog foto's heeft van rond 1900. De foto die in de Bode stond is volgens hem van een ansichtkaart in 1940. Het hekwerk is gesloopt in 1956. Daarbij zijn ook beenderen opgegraven. Men was toen nog niet zo zorgvuldig met het ruimen van graven.[n]