Afbeelding

Het terras, de bol
en de bal

Hoera, de terrassen zijn weer open! Waarschijnlijk kunt u er per deze week bijna de hele dag terecht. Plenty terrassen in Goes; het worden er alsmaar meer, lijkt het. De extra terrasruimte vanwege corona is toegestaan tot ten minste 1 oktober aanstaande.

Vaak heeft een terras geen speciale toegangspoort. Maar het terras van Slot Oostende heeft die wel, zelfs twee. Je komt er via een gangetje in de Wijngaardstraat (vanwege corona tijdelijk gesloten) en vanaf de Singelstraat. Om die laatste toegang draait het hier. Dat er veel historie huist in en om Slot Oostende is bekend, maar de twee hoekige bollen die op de expres-niet-roestvrije hekpalen staan, krijgen nu eens de verdiende aandacht. Het is alleen al leuk om te tellen of te beredeneren hoeveel vlakken ze hebben. Wilt u dat proberen, dan maakt u meer kans op succes bij het aankomen dan bij het weggaan (tenzij u uitsluitend nulletjes drinkt).

Deze twee natuurstenen bollen zijn minstens twee eeuwen oud. Ze zijn al te zien op een aquarel uit 1819 van het toenmalige Slot Oostende door A. Brandt. Ze hebben de stormen des tijds overleefd, want de bollen waren eerder te vinden in de Manhuistuin, waar ze een paadje richting muziektent markeerden. Toen Slot Oostende in 2017 aan een nieuw leven als restaurant-stadsbrouwerij begon, kregen ze hun eerdere functie terug: bovenop de hekpalen. Het zijn ‘regelmatige twintigvlakken’ uit de Oudgriekse wiskundige familie der ‘platonische lichamen’, waarvan ook de kubus lid is. Deze vorm heet officieel icosaëder (van het Griekse ‘eikosi’: twintig). En die twintig vlakken zijn allemaal gelijkzijdige driehoeken; vandaar ‘regelmatig’.

Nu komen we bij de voetbal op de foto, welwillend hoog gehouden door mijn fanatiek voetballende kleindochter, zodat u bol en bal kunt vergelijken. De bal heeft geen twintig vlakken, maar tweeëndertig. En het zijn geen aan elkaar genaaide driehoeken, maar vijf- en zeshoeken. Er bestaan namelijk ook icosaëders met ongelijke vlakken, ‘zoals het voetbalvormige molecuul van Fullereen’, aldus mijn vakliteratuur (Wikipedia). In feite is de voetbal een zogeheten afgeknotte icosaëder. Wat een termen! En u dacht hier even een imaginair gezellig terrasje te pakken…

Maar laat u zich dat terrasje vooral niet afpakken! Want is het niet geweldig dat u op een terras om u heen kijkend, tal van verrassende gespreksonderwerpen – van Plato tot voetbal – kunt ontdekken? Dit was een retorische vraag, ook weer met dank aan de oude Grieken.


Tekst en foto: Arend van der Wel