Jongerencoaches Megan en Erik.
Jongerencoaches Megan en Erik. Foto: Britta Janssen

'We zijn er bij problemen, maar ook op leuke momenten'

GOES - Jongerencoaches Megan Schipper en Erik Meinderts begeleiden leerlingen van De Wissel in Goes met praktische zaken en op sociaal en emotioneel vlak. Wat als proef begon, loopt zo goed dat de jongerencoach blijft. Want de begeleiding helpt bijvoorbeeld voorkomen dat een leerling schulden krijgt. "We hebben niet alleen bij problemen contact, maar ook op leuke momenten", vertellen de twee. "Dat is de kracht van dit project."

DOOR BRITTA JANSSEN

De proef op de praktijkschool is na twee jaar geëvalueerd. "Dat schepte een positief beeld”, vertelde wethouder André van der Reest half mei over het besluit van de gemeente Goes om geld beschikbaar te stellen om de functie van jongerencoach te behouden. 'Zo'n twintig leerlingen zijn begeleid en niemand van hen hoefde te worden doorverwezen naar jeugdzorg', aldus de wethouder.
De jongerencoach helpt de leerlingen, die tussen de twaalf en achttien jaar oud zijn, zelfredzamer te worden. Megan en Erik zijn er voor jongeren die soms kwetsbaar zijn of niet veel mensen om zich heen hebben op wie ze een beroep kunnen doen. De twee zijn op school aanwezig, maar ook buiten schooltijd bereikbaar. "We wachten niet tot iemand contact met ons opneemt, maar bellen zelf ook om te vragen hoe het gaat", legt Megan uit. Zo bouwen zij en Erik - beiden zijn werkzaam bij Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio (SMWO) - een band op met de jongeren. "Ze voelen dat je oprecht in hen geïnteresseerd bent, ook als je soms niet meer kunt doen dan luisteren." Vanuit die band kunnen ze samen problemen aanpakken. "Als ze je vertrouwen en weten dat je er voor hen bent, accepteren ze ook dat je hen ergens op aanspreekt."

Zelfstandig

Iedereen op De Wissel kan naar Erik en Megan toekomen met een vraag of voor een praatje. Ze vertellen wie ze zijn en wat ze doen, wonen soms een les bij en geven ook zelf de les. "Bij 'Op eigen benen' bereiden we de jongeren voor op zelfstandig een leven opbouwen na school", legt Megan uit. "We leren ze onder andere hoe je een sollicitatiebrief schrijft, jezelf presenteert naar anderen, maar ook welke verzekeringen je nodig hebt voor een eigen huisje en hoe je een DigiD aanvraagt." Ook attenderen ze hen op handige voorzieningen, zoals een kringloopwinkel. "Een jongen was in de schulden geraakt, omdat hij een beugel nodig had. Hij had zorgtoeslag kunnen aanvragen, maar dat kende hij niet. Als je zulke dingen niet van thuis meekrijgt, dan weet je dat ook niet zomaar", vertelt Megan.

Feestje
Door de contacten vanuit de lessen kunnen Erik en Megan vinger aan de pols houden bij jongeren. "Als ik het gevoel heb dat ik even iemand moet appen hoe het gaat, dan doe ik dat", zegt Megan. "Maar ook als je op sociale media ziet dat iemand zijn rijbewijs heeft gehaald, is het leuk om een berichtje te sturen", vult Erik aan. "Dan komen ze sneller naar je toe als er iets is."
Voordat de jongeren van school gaan, is er een gesprek waarbij ook de mentor aanschuift. "Dan drukken we de leerlingen op het hart om aan de bel te trekken als ze dreigen vast te lopen", vertelt Erik. Ook na hun tijd op de praktijkschool blijven Erik en Megan bereikbaar voor de jongeren. "We kennen hen dan, en vaak ook het gezin, dus we verliezen hen niet zomaar uit het oog", lacht Megan. "Laatst kwam hier iemand binnen (bij het jeugdcentrum in de Goese Polder waar Megan en Erik ook werken, redactie) die ik lange tijd niet had gezien", vertelt Erik. "Alles ging goed met haar, ze kwam gewoon effe buurten. Dat vind ik dan echt een feestje."[n]