Hulp voor jonge
mantelzorgers

HEINKENSZAND - Het Vrijwilligershuis Borsele vraagt jonge mantelzorgers zich te registreren, zodat zij op allerlei manieren ondersteuning kunnen krijgen.

Mantelzorgers kunnen bij het Vrijwilligershuis terecht voor een luisterend oor, informatie, advies en ondersteuning. Wie zich in deze periode registreert, ontvangt een cadeaubon. Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren, van zes tot vierentwintig jaar, in Nederland groeit op met iemand in hun omgeving met een chronische ziekte, beperking psychische kwetsbaarheid, verslaving of andere ondersteuningsbehoefte. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. Het zorgen voor een ander ervaren deze jongeren als normaal en het geeft ook voldoening, maar het kan ook zwaar zijn. Zo maken zij zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten en missen ze soms de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als mantelzorger, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie op een vroege leeftijd. Het is daarom goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen, omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? De meeste jonge mantelzorgers vinden hulp vragen lastig. Wanneer de zorg je te veel wordt, is het goed om hierover te praten of hulp te zoeken. Woon je in de gemeente Borsele? Dan kun je bij het Vrijwilligershuis terecht voor een luisterend oor, informatie, advies en ondersteuning en om samen te zoeken naar een oplossing voor een vraag.
Registreren als mantelzorger kan via het Vrijwilligershuis. Info: www.vrijwilligershuis.nl, 0113-311999, info@vrijwilligershuis.nl.[n]