9-16 juni

Nieuwe wisselexpositie

13:30 | Historisch Museum De Bevelanden

‘Europa is hier! Zo zagen zij Zeeuws Meisje’ is de nieuwe wisselexpositie van Historisch Museum de Bevelanden waarin schilderijen en tekeningen worden getoond van Europese schilders en kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw. Verschillende Europese schilders kwamen speciaal naar hier om de Zeeuwse klederdracht te schilderen. In de schoonheid, de harmonie en de kleur van de klederdracht zagen zij een overblijfsel van de onbedorvenheid van de traditionele plattelandscultuur die nog niet geschonden was door de oprukkende modernisering. Het leverde schilderijen op met oude Zeeuwse gebruiken, maar ook werden de Zeeuwse meisjes geportretteerd gewoon omdat het een mooi kleurrijk plaatje was. De tentoonstelling is te zien tot en met 27 november 2021.




Expositie in Galerie Goese Kade

13:30 | Galerie Goese Kade

In de maanden juni en juli exposeren Yvonne (glasfusion) en Eva Oyevaar (designer, illustrator) in Galerie Goese Kade. Sinds een aantal jaren is glasfusen voor Yvonne een kunstvorm en techniek om met prachtige kleuren figuratief werk te maken. In Galerie de Goese Kade laat zij haar vogels zien. Enkelen gebaseerd op de illustraties van haar dochter Eva waarmee zij samen exposeert in de galerie en andere vinden hun oorsprong in de wereld van de cartoons waarbij humor vrij spel krijgt. In het werk van Eva komen verschillende emoties naar voren doormiddel van dieren en perspectieven. De werken zijn geduldig opgebouwd uit fineliner en potlood om daarna gedigitaliseerd te worden en afgedrukt op verschillende formaten. Hieruit is een collectie ontstaan waarbij dieren en hun karakter centraal staan. De Galerie Goese Kade is van dinsdag t/m zaterdag van 13.30-16.30u en op afspraak geopend. Gratis entree en maximaal 4 bezoekers (met mondkapje) tegelijk. Adres: Grote Kade 2, Goes. Meer info: www.goesekade.nl.


10-16 juni

Drie weken, ‘Impersant’ kunst kijken in de Grote Kerk

10:00 | Grote of Maria Magdalenakerk

Tot en met zaterdag 19 juni is de tentoonstelling Goes “En-Passant” weer geopend, dagelijks van 10.00-17.00 uur. De toegang is vrij. Er is werk te zien van acht kunstenaars in een breed scala van technieken en materialen in 2d en 3d. De meeste kunstenaars zijn aanwezig om eventueel uitleg te geven over hun werk. Voor verder info: www.goes-en-passant.nl, info@goes-en-passant.nl; F: goesenpassant. Deelnemende kunstenaars: Peter van Berkel Kapelle met “impressionistische” schilderijen; Hendrike Huijsmans uit Wolphaartsdijk beelden/ ruimtelijke objecten in polyester.André Klompmakers uit Middelburg met abstracte landschappen in acryl; Ilse van Loo-Remijn uit Wolphaartsdijk met samengestelde compositie drieluiken in acryl; Rinus Rentmeester uit Nieuwdorp met objecten in glas; Marius Weststrate uit Wemeldinge met landschappelijke pentekeningen; Frida van Overbeeke-Verschuur uit Goes met beelden in brons; Jack Willemsen uit Goes met beelden in roestvrijstaal. Info: Frida van Overbeeke-Verschuur Indira Gandhilaan 4, 4463 JG Goes, 0113-228793 info@fridainbeelden.nl; Ilse van Loo-Remijn, Veerweg 55, 4471 NB Wolphaartsdijk, tel: 0113-581720 / 06-29145144 ilsevanlooremijn@gmail.com.



12-16 juni

Expositie van aquarellen in Galerie Luctor

13:00 | Galerie Luctor

Galerie Luctor in Oudelande exposeert aquarellen van Hanneke Bronwasser, van 12 juni t/m 18 juli. De expositie heeft de naam “Buiten-gewoon” gekregen. Alle schilderijen hebben iets met de natuur te maken. Sommige werken zijn tamelijk figuratief, andere zijn bijna abstract zodat je even goed moet kijken wat het voorstelt. Ze werkt soms op locatie, maar ook worden (zelf gemaakte) foto’s gebruikt. Bij het bepalen van de kleuren van haar werk gaat ze in eerste instantie uit van drie of vier kleuren. In een voorstudie worden kleine kleurmengingen gemaakt en daar wordt vrijwel niet meer van afgeweken. Dit beperkte palet maakt dat haar schilderijen een evenwichtig geheel worden en prettig zijn om naar te kijken. Bijzonder is het materiaal waarop ze werkt. De meeste werken zijn niet op papier maar op “Yupo”, dat is een extreem glad polymeer, waar de verf niet intrekt maar op het oppervlak droogt. Dat geeft een bijzonder effect en dat is meteen ook de uitdaging, het is niet gemakkelijk om op te werken en de droogtijd is lang. De galerie is geopend op vrijdag, zaterdag, zondag, maandag vanaf 13:00 uur. Adres van de Galerie: Burgemeester van Lierestraat 36, Oudelande. Website: www.galerieluctor.nl.


Muzikanten in lockdownfoto-tentoonstelling

13:00 |

Tanja Hoogerheijde uit Middelburg geeft in de kunstuitleen de Bevelanden Zeeuwse muzikanten het podium wat ze tijdens de lockdown moesten missen. Vanaf maart 2020 lag de cultuursector door de corona maatregelen stil, optredens werden gecanceld en muzikanten werden werkloos. De man van Tanja, bassist en zanger in verschillende Zeeuwse bands, stond model voor de eerste foto van wat later een project werd: Muzikanten in lockdown. De expositie van haar foto’s zal te zien zijn in Kunstuitleen De Bevelanden in Goes van zaterdag 12 juni tot 10 juli. “Ik houd van mensen en van fotograferen en zag de frustratie van mijn man Bert. Na de eerste foto van hem kreeg ik het project in gedachten. Nadat ik een aantal bevriende muzikanten gevraagd had om mee te doen, begon het zich als een olievlek uit te breiden. Allemaal mensen die graag muziek met en voor anderen maken en opeens geen kant meer op konden.” Tanja heeft half Zeeland doorgereisd om iedereen met zijn of haar “frustraties” te vereeuwigen met haar humorvolle foto’s. “We hebben veel plezier gehad, ik heb veel grappige, mooie en ontroerende verhalen gehoord en veel onbekend Zeeland ontdekt” zegt Tanja. De serie van 44 foto’s is te zien in Kunstuitleen De Bevelanden, Westwal 45, Goes. Open: wo t/m vrij 13.00-17.00 uur en za 10.00-14.00 uur.


Zondag 13 juni

Lezing Judith Visser

14:00 | Het Paard van Troje

Zondag 13 juni houdt Judith Visser in boekhandel Het paard van Troje in Goes om 14.00 uur een lezing. Ze is bekend van haar boeken ‘Zondagskind’ en ‘Zondagsleven’. Het eerste boek gaat over hoe het is om als kind door het leven te gaan met autisme. In het tweede boek focust Visser op hoe je als volwassene omgaat met autisme. Welke rol speelt autisme op de werkvloer of in de liefde? De toegang is tien euro en aanmelden is verplicht. Mail naar info@paardvantroje.nl.