Scouts bouwen een vlot tijdens het zomerkamp.
Scouts bouwen een vlot tijdens het zomerkamp. Foto: Jeroen Appel

Op avontuur tijdens een zomerkamp

GOES - Een verre vakantie zit er voor veel gezinnen dit jaar niet in. Maar je hoeft niet ver te reizen om fantastische avonturen te beleven. Scoutingleiding ziet er een uitdaging in om van ieder kamp een onvergetelijke belevenis te maken. Tijdens het Pinksterweekend zijn tientallen Zeeuwse Scoutinggroepen al het avontuur op gaan zoeken. Ze hebben de tenten uit de berging gehaald en zijn vertrokken naar een kampeerterrein om toffe spellen te spelen, in hun kampbubbel.

De coronapandemie is voor elk kind intens. Afgelopen jaar is duidelijk geworden dat samen spelen met vriendjes en vriendinnetjes en avonturen beleven – los van het gezin – belangrijker en waardevoller is dan ooit. Op kamp gaan met leeftijdsgenoten draait daarbij om het uitgedaagd worden grenzen te verleggen en talenten te ontdekken.


Zo min mogelijk contact buiten onze kampbubbel


Vaardigheden ontwikkelen

Tijdens kampen zijn kinderen niet alleen fysiek bezig, maar ontwikkelen ze ook vaardigheden zoals verantwoordelijkheid nemen, uitdagingen aangaan en samenwerken met kinderen van verschillende achtergronden. Samenleven tijdens een kamp is van belang voor de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren en draagt bij aan de positieve gezondheid.

Aan de hand van het protocol ‘Samen op kamp’ kunnen groepsleiding hun kamp vormgeven.


Aanpassing

“De grootste aanpassing voor ons zit in het doen van boodschappen. Normaal gesproken gaan we tijdens het kamp meermaals naar een winkel, dit moeten we met het zomerkamp beperken,” vertelt Nicky Schroevers, schipper van de zeeverkennersgroep De Golfbrekers uit Vlissingen. “We gaan met onze eigen groep op kamp en zorgen voor zo min mogelijk contact met mensen buiten onze kampbubbel. De sfeer binnen de kampbubbel heeft hier niet onder te leiden. Het is juist super gezellig.”


Spellen

De meeste spellen kunnen uitgevoerd worden zoals dat andere jaren ook ging. Droppings, postenspellen, tokkelbanen, zeilen, zwemmen, wedstrijdjes en vaardigheden ontwikkelen zoals het leren hakken met een bijl of leren hoe je een drenkeling uit het water red behoren allemaal tot de mogelijkheden. “We zijn met Pinksteren op kamp geweest op het Scoutcentrum Zeeland en het was erg leuk. Er waren meer groepen. Iedereen volgt zijn eigen programma en maakt gebruik van een eigen toiletvoorziening.


Zomerkamp

Het zomerkamp gaat dit jaar naar Tholen. Daar hebben onze meiden lekker de ruimte om te zeilen.” Alle Scoutinggroepen zijn druk bezig met de voorbereidingen voor hun zomerkamp. Sommigen blijven in Zeeland, andere zoeken het verderop in het land.


Wil jij mee?

Bij de meeste groepen is er nog plek voor extra deelnemers, dus heb je zin om deze zomer op avontuur te gaan?

Kijk op www.scoutingzeeland.nl/regio/groepen en meld je aan bij een groep bij jou in de buurt.[n]