Afbeelding

Joodse Synagoge

Ooit had Goes een Joodse gemeenschap met een synagoge in de Lange Vorststraat. Deze foto is van rond 1910. Waar zat de synagoge precies? Is er nog iets van te zien? Wat staat er nu?

Reacties kunt u mailen naar Heemkundige Kring De Bevelanden, info@hkdebevelanden.nl of posten naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Deze dagen komt dit artikel ook op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring. Ook daar kunt u uw reactie geven. Reacties staan over twee weken in deze rubriek. Onder de reageerders wordt een exemplaar van historisch tijdschrift De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Corrie Fraanje.

Vorige foto
Op de vorige foto stond groothandel Van Melle aan de Singelstraat in Goes. Verschillende lezers herkennen het. Corrie Fraanje schrijft dat dit bedrijf later naar de Marconiestraat in Goes is verhuisd. Albert van Opdorp dacht dat daarvoor Massee er zat. Het is gesloopt voor het 'lelijke Amro-gebouw’. Ook de oude straatnaam, Kerkplein, wordt genoemd. Refererend aan dat gebouw, waar nu een accountantskantoor zit, schrijft Kitty van Arenthals dat er meer lelijke dingen in Goes zijn gedaan. Ooit waren er plannen om de kaden te dempen voor parkeerplaatsen. Peter Frijhoff geeft een uitgebreide beschrijving. Volgens hem zat daar niet Massee, maar Franken & Van der Weel. En dat klopt ook als we oudere foto’s zien. Bij de sloop in 1970 zijn fundamenten van de vroegere kerk en Slot Oostende gevonden.[n]