Afbeelding
Foto: Gemeente Borsele

Wethouder geeft gastles over mantelzorg

BORSSELE - De Borselse wethouder Marga van de Plasse gaf dinsdagmiddag een gastles over mantelzorg op de ds. Kerstenschool in Borssele. “Leuk vond ik het dat de jongens en meiden volop voorbeelden noemden van momenten dat ze aan zet zijn om thuis een handje toe te steken”, blikt de wethouder terug. “Ben ik dan mantelzorger, was een van de vragen. Tja, eigenlijk is dat pas aan de orde als je dagelijks belast wordt met de zorg voor een familielid. Zodanig dat tijd voor school, sport en vriendjes in de knel komt. Dan is het tijd om aan de bel te trekken en erover te praten.”


Van de Plasse gaf de gastles aan groep acht om aandacht te vragen voor jonge mantelzorgers. Ze vertelde waar zij terecht kunnen met vragen. "Als je jong bent en naar school gaat, graag met vrienden en vriendinnen afspreekt, maar ook nog moet zorgen voor iemand die langdurig ziek is, dan kan het moeilijk zijn om alle ballen in de lucht te houden.” Hierover sprak de wethouder met de kinderen. "Onderzoek wijst uit dat twintig procent van de jonge mensen mantelzorgentaken vervult. Dus in een klas van dertig leerlingen...”
In de klas ging het over vragen als wanneer je mantelzorger bent. "Ben je mantelzorger als je af en toe een boodschapje doet voor opa en oma? Of is dat vanzelfsprekend in de omgang met elkaar? Want de vaatwasser leegruimen en bijvoorbeeld de hond van de buren een keertje uitlaten, dat zijn hele normale dingen. Die horen bij het leven. Elkaar helpen, tuinieren bij opa, hier en daar wat gezelligheid brengen, dat maakt het leven mooi.” Wie bijvoorbeeld een ouder of broer of zusje heeft die chronisch ziek is, vindt het vaak normaal om voor die persoon te zorgen. Maar het brengt wel verantwoordelijkheid met zich mee. "Jonge mantelzorgers maken zich meer zorgen dan leeftijdsgenoten en missen soms de nodige zorg en aandacht voor zichzelf”, vertelde de wethouder. "Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als mantelzorger, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie.” Het is goed om hierbij stil te staan. "Kun je je nog concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen, omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? Veel mantelzorgers vinden hulp vragen lastig, maar wanneer de zorg je te veel wordt, is het goed om hierover te praten. Als gemeente lossen we dit niet zomaar op, maar via de medewerkers van het Vrijwilligershuis kunnen we meedenken en ondersteuning zoeken.”


Kijk voor meer informatie op jongemantelzorg.nl en vrijwilligershuis.nl.[n]