Barre Verkerke aan het werk.
Barre Verkerke aan het werk.

Grasdrogerij in Kortgene verwordt tot kunstwerk: ‘Schilderingen tonen hoe mooi luzerne is’

Door: Britta Janssen Algemeen

KORTGENE – Zeeland is een gigantisch kunstwerk rijker. Op de wand van de grasdrogerij aan de Kortgeenseweg in Kortgene heeft Barre Verkerke, met de hulp van een aantal collega-kunstenaars, het proces afgebeeld dat zich in de fabriek afspeelt. De luzerne wordt daar verwerkt tot veevoer. Naast veevoer wordt het gewas gebruikt als bodemverbeteraar en trekt het veel insecten aan, wat de bijenpopulatie ten goede komt.

“Luzerne is een mooi product en de toepassingen ervan wilden we in beeld vastleggen”, vertelt Barre. “Het is een heel vriendelijke schildering geworden met veel contrasterende kleuren, zodat het goed te zien is van veraf. Dat wil niet zeggen dat de schilderingen van dichtbij minder mooi zijn. Op de bij zie je zo ongeveer elke haar. Ik heb gedetailleerd gewerkt, want als ik eenmaal bezig bent, wil ik het zo mooi mogelijk maken.”

Voor de schilderingen koos Barre ervoor te werken met mixed-media. “We hebben zowel spuittechnieken gebruikt als de kwast. Dat geeft een grappig effect; half realistisch, half cartoon. Door door elkaar heen te werken hebben we er een eenheid in weten te brengen”. In totaal is er drie weken gewerkt aan het kunstwerk. “Ik denk dat het wel één van de grootste kunstwerken van Nederland is. Alleen al het hoofd van het paard is acht meter breed. Soms waren we wel met zeven mensen tegelijk aan het werk. Ook hebben we ‘s nachts gewerkt zodat we het mos, daar waar de schilderingen kwamen, via projecties konden wegschuren. Om op zo’n grote schaal te werken was wel spannend, maar we zijn heel tevreden over het resultaat”.

Volgens Barre werkte het weer de afgelopen weken niet bepaald mee. “Er is zo veel regen gevallen dat het één grote modderpoel geworden was en het terrein onbegaanbaar was. Het was een pittig karwei, maar we krijgen heel veel positieve reacties. Anders dan een mural waar mensen dichtbij kunnen komen communiceren mensen nu door te toeteren als ze langsrijden. Heel gaaf. Ook wordt het werk op sociale media veel bekeken. Ik denk dat veel mensen het tof vinden dat die saaie grijze muur nu weg is en er een mooi, groot kunstwerk voor in de plek gekomen is.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

De grasdrogerij aan de Kortgeenseweg in Kortgene ziet er nu fleurig uit.