Inge Schaafsma bij de plantenbieb.
Inge Schaafsma bij de plantenbieb. Foto: Jessica Rovers

‘Planten zijn ontzettend goede sfeermakers’

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES – De Goese Polder is een plantenbieb rijker. Het is een initiatief van Inge Schaafsma en bestaat uit een kast met daarin zaden, stekjes en plantjes die kunnen worden geruild, gedoneerd of tegen een donatie kunnen worden meegenomen. De bieb is onderdeel van het landelijk verzamelplatform ‘Stekjesroute’. Doel is om via een netwerk van plantenruilkasten ‘groen’ te delen in Nederland.

“Ik haal zelf veel plezier uit het verzorgen van planten en ze te zien groeien”, vertelt Inge. “Dat wens ik ook voor anderen. Je ziet plantenbibliotheken steeds meer opkomen en toen ik het tegenkwam op internet leek het mij ook super leuk om te doen. Het is rustgevend, lekker bezig zijn met groen. Ik ben tuincentrumverslaafd en heb steeds meer groene vingers gekregen. Door steeds meer te stekken en verschillende soorten planten te ontdekken, heb ik best veel geleerd”.

Bananenplant

Het huis van Inge is een groene oase geworden. “Ja, elk hoekje is inmiddels wel bezet. Ik heb de kinderen ook aangestoken; die vinden het ook superleuk. Planten geven zoveel sfeer, het leeft en groeit. Soms is het een uitdaging om een plant in leven te houden”. Een favoriet heeft Inge niet. “Ik hou eigenlijk van alle planten. Vetplanten zijn makkelijk te houden. En ik vind de Monstera, een plant met allemaal gaten, heel gaaf. Het is jammer dat planten in tuincentra vaak zo duur zijn, terwijl je heel makkelijk door een scheutje van een plant te stekken, die zelf ook kunt hebben. Zo kun je op een leuke, makkelijke manier meer groen in huis halen. Dat mag wel meer gebeuren vind ik. Ook voor mensen die minder te besteden hebben, moet dit mogelijk zijn”.

Positieve reacties

Inmiddels heeft Inge via haar Facebookpagina al heel wat positieve reacties gehad. “Ik heb steeds meer volgers. Ik vind het heel mooi om ‘groen’ door middel van de plantenbieb samen te kunnen delen. Bovendien kunnen mensen elkaar hierdoor ontmoeten. In de kast staat nu een bananenplant. Heel leuk om te merken dat kinderen hier heel nieuwsgierig naar zijn en er vragen over stellen. Het valt wel op dat mensen meer neerzetten dan dat ze meenemen. Dat vind ik ook gaaf om te zien; dat mensen elkaar ‘groen’ gunnen”.
De plantenbieb staat er sinds mei en Inge is van plan om de kast het hele jaar door te laten staan. “Ik heb altijd leuke ideeën eigenlijk. Zo kunnen er in de herfst bijvoorbeeld pompoenen in de kast staan en met kerst groen materiaal om kerststukjes mee te maken. De Goese Polder heeft een hele actieve wijkvereniging dus misschien komt er ooit wel een stekjesruil of plantenmarkt. Ik zie het wel”.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS