Afbeelding

Ouwe schepen en jonge vrouwen

Vlakbij de Ringbrug staat een groot spandoek met de tekst ’O, wat ben je mooi!’ Even voor de duidelijkheid: in tegenstelling tot de meeste reclame-uitingen wordt hier met ‘je’ niet de lezer bedoeld (hoewel u vast wel mooi bent, natuurlijk). Hier wordt de lezer zélf iets in de mond gelegd: zijn mening over hetgeen op de foto van het spandoek staat. Dat is de Stadshaven van Goes en daarmee wordt in één klap natuurlijk onze hele stad Goes bedoeld. Niets op af te dingen.


Het is vaak de Stadshaven die wordt ingezet om te laten zien dat Goes een prachtstadje is. Maar wist u wel dat Goes nóg een jachthaven heeft, minstens zo pittoresk en fotogeniek? Vlak achter het spandoek ligt jachthaven De Werf. Die is niet zo bekend, geliefd en toegankelijk als de Stadshaven, omdat het een particuliere jachthaven is. Bovendien is het haventje alleen fragmentarisch te zien, vooral vanaf de J.A. van der Goeskade, tussen de appartementengebouwen door. Daar is ook deze foto gemaakt. 


De Werf is als watersportvereniging opgericht in 1948 en dankt zijn naam aan de kleine scheepswerf die sinds de vijftiende eeuw aan deze inham lag. Als leden het ruime sop hebben gekozen, is er meer plaats voor bezoekers oftewel ‘passanten’. Op ligplaatsinfo.nl lezen we: ‘De Werf ligt op een paar minuten lopen van het centrum, maar is één van de gezelligste en fraaiste haventjes van Nederland.’ Het haventje is knus, beschut, verzorgd en vol ‘museumstukken’, zoals oude kanonnen en ankers. Her en der zijn op borden oude wijsheden te vinden: ‘Wie tegen wind spuwd / maakt zijn baard vol’ en het waarschijnlijk alleen voor landrotten raadselachtige ‘Rood op rood en groen op groen / altijd veilig niets te doen.’ Ik zag er op een foto in een boek uit 2010 ook de spreuk ‘Ouwe schepen en jonge vrouwen / zijn duur om te onderhouwen’. Maar dat bord is nu weg.      


Een tenniskennis van me vertelde dat haar trouwfoto’s op De Werf gemaakt zijn, bij het vuurtorentje (midden op de foto). Dit torentje is geen replica van een bestaande vuurtoren, maar een fantasieontwerp uit 1956. Binnen is een wc. Of het bruidspaar dit besefte weet ik niet. Hopelijk hebben ze in alle rust de fotosessie kunnen maken. En die spreuk over ouwe schepen en jonge vrouwen? Die is misschien wel heel woke weggehaald in de hoop dat er meer bruidsparen langskomen.

Tekst en foto: Arend van der Wel