Ilse van Loo - Remijn Veere '20 Hertenperspectief
Ilse van Loo - Remijn Veere '20 Hertenperspectief Foto: uitsnede

Expositie Festival de Remy

Door: Advertorial Algemeen

GOES - Van 2 tot en met 11 september is in de Grote Kerk Goes de expositie ‘Festival de Remy - Het zit ons in de genen’ te bezoeken. Acht nakomelingen van Lau Remijn en Arjoane Chamulau exposeren hun werk, dagelijks van 11 tot 17 uur, behalve op zondag.

Op één na zijn de deelnemers aan deze expositie allemaal in Goes geboren en hebben er gewoond. Allen zijn hun eigen weg gegaan en hebben een opleiding gehad aan diverse academie’s of geven les als docent Beeldende Vorming. Tijdens familiereu¨nies kwamen de bijzondere genen wel ter sprake, maar de muzikale familieleden kregen dan de meeste aandacht. 

Andersom
Nu is het andersom. Lau en Arjoane kregen zeven kinderen, vijf meisjes en twee jongens. Vier van de vijf meisjes werden naar kostschool gestuurd. De oudste van het gezin, Tanne, moest voor de huishouding zorgen. De jongens werkten in het bedrijf. Lau zorgde dat heel Kwadendamme van brood werd voorzien, Arjaone had een kruidenierswinkel en voorzag de boerinnen van de nieuwste mode. In de meeste gezinnen werd het culturele aspect van de opvoeding aangemoedigd en werden muziek, tekenen en schilderen gezien als een meerwaarde voor jou als persoon. De meegekregen meerwaarde van verrijking wordt nu zichtbaar gemaakt in deze expositie. Ieder geeft er op een eigen manier uitdrukking aan, zodat een gevarieerd beeld te zien is: aquarellen, fotografische werken, gemengde technieken, keramiek, schilderijen en tekeningen. Bijzonder is dat de exposanten allemaal familie zijn. Het zit in de genen. Tijdens de week is er volop aandacht voor deze tak van de familie Remijn, een geslacht van bakkers en molenaars uit de zak van Zuid-Beveland. Tijdens de open monumentendag op 11 september wordt de expositie regelmatig muzikaal ondersteund door Chris Krekelberg op gitaar en op orgel Tuur Remijn, ook twee nakomelingen, die zich muzikaal ontwikkeld hebben.

Exposanten:
Angèle Donjacour - Schilderijen
Louise Donjacour - Gemende technieken, Keramiek
Mariet Donjacour - Schilderijen
Janine Krekelberg - Fotografie
Ilse van Loo - Remijn - Aquarellen, schilderijen
Ferdy Remijn - Tekeningen
Goof Remijn - Schilderijen
Sylvia Rietbergen - Tekeningen