Afbeelding
Foto: Stichting MAD

COLIJNSPLAAT - Bij de Nehalennia tempel in Colijnsplaat wordt op zaterdag 4 september een replica van een Romeins vrachtschip geplaatst. Het is gereconstrueerd door de plaatselijke beeldhouwer Ludo van Well, met behulp van dorpsbewoners.

'Na tweeduizend jaar is de godin Nehalennia weer samen met haar schip', laat Gallery Maritime in Colijnsplaat, betrokken bij de organisatie van de plaatsing weten. 'Tussen juni 2020 en juni 2021 reconstrueerde Ludo van Well, met de dorpsbewoners, het vrachtschip 'Caudicaria Navis', dat tweeduizend jaar geleden vanuit de monding van de Schelde op Engeland voer. Na 1970 zijn in de Schaar van Colijnsplaat 330 vondsten boven water gehaald uit de verdronken Romeinse havenstad Ganuenta. Het is de meest complete Romeinse vondst van Europa. Belangrijke vondsten waren de Nehalennia tempel en de votiefstenen die de godin Nehalennia kreeg na veilige terugtocht met het schip vanuit Brittannia.'
Op 4 september leggen zeeschilders de gebeurtenis en plein air vast en er zijn lezingen over de geschiedenis van Ganuenta. 'Die dag wordt het laatste puzzelstukje van de Zeeuwse geschiedenis openbaar gemaakt. Ganuenta was een Romeinse havenplaats van waaruit vrachtvaarders met handel heen en weer voeren. Het bracht Van Well op het idee om studie te maken van die geschiedenis van Ganuenta.' Bijzonder aan het schip zijn het gesloten dek en spriettuig. 'Het spriettuig is een van de weinige technische scheepstoepassingen die tweeduizend jaar stand hield. De Zeeuwse Hoogaars (nu erfgoed) voerde het spriettuig nog tot 1930.' De boot wordt op zaterdag 4 september door een 'mystery guest' geplaatst.
Meer informatie: www.maritime-art-design.nl.[n]