Afbeelding

Fruitcorso

Vaak horen we nog verhalen over het Fruitcorso in Goes. De verhalen hebben haast legendarische proporties, terwijl deze optocht van fruit-praalwagens maar een relatief korte periode heeft bestaan. Wanneer was die periode? En welke herinneringen zijn er?

Reacties kunt u mailen naar Heemkundige Kring De Bevelanden, info@hkdebevelanden.nl of posten naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Deze dagen verschijnt dit artikel ook op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring. Ook daar kunt u uw reactie geven.
Reacties staan over twee weken in deze rubriek. Onder de reageerders wordt een exemplaar van historisch tijdschrift De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Janny de Kunder.


Vorige foto

De vorige foto was van een tekening van de Ganzepoortbrug in Goes uit 1787. We kennen deze nu als de Stenen Brug. Ad Beenhakker schrijft dat in het Historisch Museum in Goes een maquette van de voorganger van deze brug staat. Dat was een houten brug met een beweegbaar gedeelte. Zijn vader Cornelis Beenhakker was aannemer in Kloetinge. Op basis van de oorspronkelijke tekening, die in het Gemeentearchief Goes aanwezig is, heeft hij deze maquette gemaakt. Op de website Zeeuwse Ankers lezen we dat deze brug een overblijfsel is uit de tijd van Goes als ‘vestingstad'. Ook Jet Bakker noemt de gegevens uit dit artikel. In 1417 kreeg Goes van Jacoba van Beieren het privilege om grachten en poorten aan te leggen. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werden deze met een stenen omwalling versterkt. Goes kreeg toen vier poorten die in de negentiende eeuw zijn afgebroken. Janny de Kunder stuurt nog een bijzondere foto uit 2015 van de brug. Van grote hoogte heeft een ‘bomensnoeier' de brug op de foto genomen.[n]