Natuurwerkdag.
Natuurwerkdag. Foto: SLZ

Natuurwerkdag: Doe iets terug voor de natuur

GOES - Heb jij ook zo genoten van de Zeeuwse Natuur tijdens de lockdown? In november is het mogelijk om iets terug te doen voor de natuur bij jou in de buurt tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag.

Op vrijdag 5 en zaterdag 6 november 2021 kan je in het hele land meehelpen met wilgen knotten, bollen planten, insectenhotels bouwen, bomen planten en heel veel andere activiteiten. Ook in Zeeland kan je aan de slag met leuke natuurklussen. Houd www.natuurwerkdag.nl in de gaten voor meer informatie.


Samen voor biodiversiteit

De hulp van deelnemers is hard nodig, want het gaat niet goed met de biodiversiteit in ons land. Sinds 1900 is er nog maar 15% over van de plant- en diersoorten die van oorsprong in Nederland voorkwamen (bron: voor de weg van morgen). Alle klussen zijn er dan ook op gericht om natuur te onderhouden en herstellen, wat bijdraagt aan de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Ook vindt de organisatie van de Natuurwerkdag het belangrijk om mensen te bereiken die graag een keer kennis willen maken met natuurwerk, en deze stap nog niet hebben kunnen óf durven maken. De organisatie roept dan ook op om iemand uit jouw omgeving mee te nemen naar de Natuurwerkdag. Iedereen kan zich aanmelden!


Leren van de natuur

Op vrijdag 5 november is er extra aandacht voor de natuurwerkers van de toekomst. Speciaal voor leerlingen van basisscholen worden er deze dag door het hele land klussen georganiseerd om kinderen te laten ervaren hoe het is om buiten bezig te zijn en ze te inspireren om zorg te dragen voor de natuur. De leerlingen gaan aan de slag met het thema biodiversiteit door aan klussen mee te doen waarbij ze zich inzetten voor de leefomgeving van planten en dieren. Ook is er een speciaal lespakket ontwikkeld met informatiebladen en leuke opdrachten.


Doe mee!

Ga je ook graag samen met buren, vrienden of familie een dag buiten aan de slag om zo bij te dragen aan jouw groene omgeving? Kijk op www.natuurwerkdag.nl voor meer informatie en meld je alvast aan voor de nieuwsbrief. Zelf een klus aanmelden kan natuurlijk ook. Uiteraard houden we de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de gaten en wordt de Natuurwerkdag coronaproof georganiseerd.


Organisatie

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen van LandschappenNL. De Natuurwerkdag wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, met medewerking van Scouting Nederland, A Rocha, IVN Natuureducatie en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.


Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ)

SLZ richt zich sinds 1982 op het beheer en de ontwikkeling van het Zeeuwse cultuurlandschap op terreinen van derden. Hiervoor werkt SLZ samen met overheden, organisaties, erfeigenaren, ondernemers en vrijwilligers. SLZ heeft een CBF Keurmerk en is door de belastingdienst aangemerkt als algemeen nut beogende instelling (ANBI).[n]