Afbeelding
Foto: Arend van der Wel

Sokreets on a wall in Goes

Ontstijg je de spoortunnel richting centrum, dan zie je aan je rechterhand een pand met een brokkelig stuk muur dat opgepimpt is met een Engelse tekst in een typletter. Omdat het Engels is, spreek ik in gedachten automatisch de naam eronder uit als ‘Sokreets’, op z’n Engels dus.

We zien het al voor ons: ergens in Londen, New York of voor mijn part Perth, tikt zo’n vijftig jaar geleden, toen de schrijfmachine nog populair was, ene Sokreets deze zin. Hij/zij moppert, want de typemachine wordt met de dag krakkemikkiger; de letter l is al beschadigd, kijk maar. Maar Sokreets is wel tevreden over deze wijsheid. De tekst komt tenslotte op een brokkelmuurtje in Goes terecht!

We weten natuurlijk beter. Socrates was een Griekse wijsgeer die geen Engels sprak of schreef, geen typemachine had en zó bescheiden was dat hij zijn gedachten nooit aan het papyrus heeft toevertrouwd. Dat we hem kennen, is vooral te danken aan zijn leerling Plato. Het gebouw met 'the writing on the wall' is de voormalige Koningin Wilhelminaschool, in 1998 gefuseerd tot De Tweern. In 2005 werd de school verlaten en daarna deels gebruikt door het Hoornbeeck College. Vermoedelijk is toen het bijgebouw aan de straatkant gesloopt. Vervolgens werd Socrates' wijsheid ter verfraaiing op het tevoorschijn komende stuk buitenmuur getypt. Het viel nooit zo op, maar sinds de tunnel wel, met de weg er pal langs. Het informatiecentrum van het spoorproject was hier en tegenwoordig kunt u er in het Bespaarhuis terecht voor adviezen voor energiezuinig, duurzaam wonen. Toch wonderful dat die spreuk op al deze bestemmingen van toepassing lijkt te zijn! Nu de tekst zelf. Er staat in onze moerstaal zoveel als: ‘Het geheim van verandering is om al uw energie niet te besteden aan bestrijding van het oude, maar aan het bouwen van het nieuwe.'

Dit is wel heel erg van toepassing op wat er nu achter die betypte muur gebeurt: voorlichting over duurzaamheid. De voortuin hier is ‘voorbeeldig'; hij laat zien wat de duurzame mogelijkheden van uw tuin zijn. Maar ziet u rechts op de foto die regenpijp? Al het kostbare hemelwater dat op het voormalige schooldak plenst, stroomt zo ongebruikt het riool in. Zonde! Hier hoort een regenton te staan, om de plantjes regenwater te geven, bijvoorbeeld. Maar misschien denkt men in weerwil van Sokreets nog na over het weghalen van de regenpijp in plaats van over het aanschaffen van een regenton.

Tekst en foto: Arend van der Wel