De aftrap van filmeducatieproject Moviemakerz.
De aftrap van filmeducatieproject Moviemakerz. Foto: Jessica Rovers

Filmeducatieproject ‘Moviemakerz’ van start op basisscholen

Door: Jessica Rovers Algemeen

HEINKENSZAND - In bioscoop Cine City in Vlissingen is het startschot gegeven voor ‘Moviemakerz’. Dit filmeducatieproject is erop gericht kinderen in groep 8 meer bewust te maken van beeld en beeldverhaal. Zo’n honderd leerlingen van vijf basisscholen maken de komende tijd via een lespakket kennis met alle facetten van filmmaken.

Moviemakerz is ontwikkeld door de Culturele Raad Borsele, in samenwerking met KCE Oosterschelderegio, Filmalot en Film by the Sea. Het lespakket bestaat onder andere uit korte instructiefilmpjes die in de klas vertoond worden. Iedere klas maakt een kort filmpje, waarna deze samengevoegd worden tot één beeldverhaal. Om tot een gezamenlijk thema te komen kon er tijdens de kick off door middel van drie verschillende gekleurde lampjes gestemd worden. Hester Jenkins van KCE Oosterschelde vond het leuk om te zien hoe enthousiast de kinderen waren. “Heel tof dat ze zo eenduidig kozen voor het thema: van achtsteklasser naar brugpieper. Wat ik ook spectaculair vond was dat vijf van de honderd kinderen aangaven later filmmaker te worden. Het is fantastisch dat zij nu al de kans krijgen om kennis te maken met het vak”.

Gouden Zeester

Volgens Hester is het door Filmalot mogelijk dat er in Zeeland een doorlopende leerlijn gecreëerd wordt op het gebied van filmeducatie. “Ze zijn professioneel en hebben de apparatuur en de kennis in huis, waardoor Zeeuwse kinderen en jongeren zich kunnen ontwikkelen tot filmmakers. Het is zo gaaf dat jonge filmmakers het op deze manier weer kunnen doorgeven aan de nieuwste generatie”. Lotje Koster van de Culturele Raad Borsele is erg blij dat het project door de samenwerking met de verschillende partners goed geborgd kan worden. “Wij hebben goed contact met de scholen en het idee was er, maar voor de uitvoering hadden we andere organisaties nodig. Gelukkig zijn die er in Zeeland. Dat we in coronatijd zo snel met het project van start konden gaan zegt ook wel iets over hoe enthousiast alle betrokkenen zijn. We vinden allemaal dat we met Moviemakerz echt iets goeds in handen hebben en we zien het belang van het project in voor de verdere ontwikkeling van filmeducatie in Zeeland”.

De film die de Borselse scholen maken zal vertoond worden tijdens een première in april. Tijdens dit rode-loper-moment zal ook bekend gemaakt worden welke school de beste bijdrage heeft geleverd. Deze school wint naast eeuwige roem ook de Gouden Zeester.