klavecinist Pieter Dirksen
klavecinist Pieter Dirksen Foto: Pieter Dirksen

Concert rondom Sweelinck

GOES - Op woensdag 6 oktober organiseert de Stichting Muziek in de Grote Kerk Goes een concert rondom Jan Pieterszoon Sweelinck in de Grote of Maria Magdalenakerk. 

Het is dit jaar 400 jaar geleden dat deze Nederlandse componist overleed. 


Het concert wordt gegeven door Pieter Dirksen, die bekend staat als specialist op het gebied van oude muziek en in het bijzonder de muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck. Dirksen verzorgde een herziene editie van Sweelincks klaviermuziek en onlangs presenteerde hij een nieuwe algemene studie over leven en werk van deze grote Nederlandse componist: “De Orpheus van Amsterdam”. 

Dit boek is op het concert ook verkrijgbaar. 


Grootste Nederlandse componist

Jan Pieterszoon Sweelinck wordt gezien als de grootste Nederlandse componist uit de geschiedenis. Veel organisten uit binnen- en buitenland (vooral Duitsland) trokken naar Amsterdam om bij deze grote musicus in de leer te gaan. Vandaar dat Sweelinck de bijnaam “Duitse organistenmaker” kreeg. 

Er is een directe lijn te trekken van Sweelinck via leerlingen naar Johann Sebastian Bach. 


Marcussen orgel

Tijdens het concert speelt Pieter Dirksen zowel op klavecimbel als op het Marcussen-orgel. Zijn programma bevat muziek van Sweelinck en enkele van zijn leerlingen. Het concert begint om 20.00 uur. 

Vanwege de nieuwe landelijke richtlijnen is toegang alleen mogelijk met een coronatoegangsbewijs 

(vaccinatiebewijs, negatieve testbewijs of herstelbewijs). Voor meer informatie: www.muziekindegrotekerkgoes.nl[n]