Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele.
Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele. Foto: Tineke van der Ven

Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Uit de archieven van de gemeente Borsele

Door: Britta Janssen Algemeen

Het is deze maand alweer 77 jaar geleden dat de bevrijding van Nederland werd ingezet. De slag om de Schelde begint op 2 oktober aan de Brabantse kant. Het ging de geallieerden om de toegang tot de haven van Antwerpen. Op 26 oktober landen de geallieerden bij Baarland en op deze dag veroveren ze Baarland en Oudelande. Dat herdenken we nog elk jaar op de dijk bij Baarland.
In ons archief liggen nog de nodige stukken uit die tijd. Onlangs kreeg ik een stuk onder ogen met een aangrijpende inhoud. Het is een gebed van een man die verdacht werd van Duitse sympathieën en daarom opgesloten zaten in Fort Ellewoutsdijk. Het gebed is geschreven op 24 januari 1946 door gevangene nr. 667. Enkele verzen uit dit 16 coupletten tellend gebed:

1. O! God! Rechtvaardig rechter in  
Uw hoog en hemels rijk!
Wij vragen Uw ontferming in
Het kamp van Ellewoutsdijk
Voor Uwe ogen zijn wij saam
Slechts kinderen van leed.
Want wie is slecht en wie is goed Heer
Gij zijt het die dit weet  


6. Vergeeft het velen! Als hun hart
O! God! U niet meer zoekt
Maar dat het, als vereelt door smart
Hoonlacht en U vervloekt
Wij liggen levend in ons graf!
Hier onder aan de dijk
En zakken langzaam, langzaam af,
 In t kamp van Ellewoutsdijk


Het gebed is doordrenkt met ellende, berouw maar ook vastberadenheid. We hebben niet terug kunnen vinden wie gevangene nr. 667 is geweest. Dit soort stukken geven ons een blik op de verleden tijd. Ze helpen ons om ons verleden te leren kennen en zo het heden te begrijpen.
In ons archief vinden we ook luchtigere stukken, zoals de liefdesverhalen en kluchten uit de 16e eeuw van de rederijkerskamer ‘de Fiolieren’ uit ‘s-Gravenpolder. Rederijkers waren amateurdichters en literaire kunstenaars die voordrachten hielden voor publiek. Ze kwamen meermalen per maand bij elkaar om gedichten, ballades en rijmwerken voor te dragen. Ook schreven ze toneelstukken en voerden deze op tijdens officiële optredens. Deze originele rollen en verhalen worden een aantal weken tentoongesteld in de hal van ons gemeentehuis. Wij nodigen u van harte uit om deze tentoonstelling te komen bekijken. Heeft u vragen over de tentoonstelling of wilt u het volledige gebed inzien? Neem dan contact op via 0113-238383.

Afbeelding