Afbeelding
Foto: Collectie Bitter Van Opstal

Meestoof De Zon

Meestoof De Zon op een locatie die herkenbaar moet zijn, maar wat staat daar nu? En wat was een meestoof? Een foto uit de collectie Bitter van Opstal.

Reacties kunt u mailen naar Heemkundige Kring De Bevelanden, info@hkdebevelanden.nl of posten naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Deze dagen verschijnt dit artikel ook op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring. Ook daar kunt u uw reactie geven. Reacties staan over twee weken in deze rubriek. Onder de reageerders wordt een exemplaar van historisch tijdschrift De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is Wilza Mijnsbergen.

Vorige foto
De vorige foto was van een gevelsteen uit het vroegere Schuttershof en behoorde tot de herensociëteit Van Ongenuchte Vrij, die daar een ruimte had. Wilza Mijnsbergen schrijft dat de soos nog steeds bestaat in het gebouw dat we nu kennen als ’t Soepuus aan de kade in Goes. Piet van Dijke verwijst daar ook naar en denkt dat de gevelsteen daar in de muur zit. Gerard Heerebout weet wat meer over de geschiedenis en schrijft: “Deze steen zat in het oude schuttershof (uit 1613) van het voetbooggilde en werd na de sloop herplaatst in het nieuwe gebouw van de sociëteit (uit 1876) aan de Kreukelmarkt. Daar hoorde ook de schuttershofzaal bij. Toen dit gebouw gesloopt werd (in 1974), ging de steen naar het museum. Van Ongenuchten Vrij was de zinspreuk van deze schutterij: het gezelschap wilde tussen de leden geen ongenoegen of ruzie. De schutterij werd na de Franse tijd omgezet in een sociëteit en deze bestaat nog, aan de Kleine kade, de oudste van ons land.”[n]