Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele.
Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele. Foto: Tineke van der Ven

Burgemeester Dijksterhuis van Borsele: ‘Wat heb je aan 30.000 euro… als je daarna in de bak beland?’

Door: Advertorial Algemeen

‘Wat heb je aan 30.000 euro… als je daarna in de bak beland?’ Dat is de titel van een gezamenlijke Facebookcampagne die volgende week start om ondermijning in de zeehavens in Borsele-West/Vlissingen-Oost tegen te gaan. 

“We willen hiermee havenmedewerkers ondersteunen in het herkennen en tegengaan van criminaliteit”, vertelt burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele. “Criminelen maken namelijk graag gebruik van onze goede infrastructuur in de havens. Mensen in de haven zijn dan ook regelmatig getuige van verdachte activiteiten of worden criminelen benaderd voor ‘hulp’ in ruil voor geld. Van het geven van informatie, het uitlenen van toegangspassen tot iets weghalen uit of verstoppen in een lading. Met deze campagne willen we ervoor zorgen dat ze hier niet op ingaan en verdachte zaken melden.” 

“De import en export van drugs zijn de opvallendste voorbeelden van ondermijning. Maar het probleem reikt veel verder, zoals het dumpen van drugsafval, witwassen, corruptie, mensensmokkel en wapenhandel. Het is daarom belangrijk om in actie te komen tegen ondermijning.”

“Sommige mensen vinden dat drugs gelegaliseerd moeten worden om deze ondermijning aan te pakken. Vraagt u het mij, dan is het pertinent niet de oplossing. Dan zorgen we alleen maar voor andere problemen in onze maatschappij. De negatieve gevolgen van ondermijning zijn ook buiten de zeehavens kenbaar. Medewerkers leven in onze dorpen en zo heeft het effect op onze kernen. Tot over de landsgrenzen zien we de gevolgen van drugscriminaliteit zoals afpersing, geweld en het witwassen van geld.”

“Het is bij de aanpak belangrijk om dichtbij de kern te beginnen. Daarom richt deze campagne, onderdeel van het programma www.veiligezeehavens.nl, zich op deze medewerkers. Door ze te laten inzien dat je niks aan een groot geldbedrag hebt van criminelen, als je familie doelwit wordt, je je baan verliest of je er uiteindelijk voor berecht wordt.” 

Ziet u een verdachte situatie? Meld dit dan anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl en zet u in voor een veilige samenleving.

De voorlichtingscampagne is gericht op havenmedewerkers.