Zeeuwse krabben met een Chinese pot.
Zeeuwse krabben met een Chinese pot. Foto: Bram Burgers

Expositie over Zeeuwse zilte vondsten in pastel

Algemeen

COLIJNSPLAAT - Els Burgers maakt al jarenlang naam en faam met de verbeelding in pastel van de Zeeuwse iconen, zoals de Zeeuwse trekpaarden, klederdracht-sieraden en zeevruchten. Haar werk heeft vele volgers en bewonderaars. In Gallery Maritime in Colijnsplaat is een expositie met haar meest recente werk te zien. 

Haar meest geliefde onderwerpen zijn zeedieren en alles wat groeit en bloeit in de natuur. Burgers werkt met de traditionele lichtinval, zachte tinten en warme kleuren. Dat zijn de sterke punten in haar verbeelding. Het verbeelden van textuur met pastelpoeder is een niet zo voor de hand liggende techniek. Els Burgers heeft deze methode tot een hoogstaande kunsttechniek gemaakt. Dat leidde ertoe dat bewonderaars van haar werk van heinde en verre komen om zich door de scheppingsdrang van Els te laten verrassen. 

Deze keer exposeert ze met zeevruchten in vismandjes, schalen en bijvoorbeeld een oude gemberpot. Het resultaat laat zich aanzien als geboetseerd op papier. Waarbij de verbeelding zich laat aanzien als een stilleven van typisch Zeeuwse rijkdom, bestaande uit weelderige visvangst. In haar huidige handschrift leest de toeschouwer haar liefde voor de natuur, de kunst en het zee-leven. Met het, tot in de finesse weergeven van een assimilatie tussen dat wat typisch Zeeuws is en dat wat iedereen zal herkennen als voedsel uit de zee blaast zij, met een vleugje fascinatie voor het exotische, op subtiele wijze de Zeeuwse traditie voortdurend nieuw leven in.

De tentoonstelling is tot en met 15 december te zien. De openingstijden van Gallery Maritime zijn elke dag van 12.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis.