Directeur Rita van ‘t Westende en Evita van Oeffelen.
Directeur Rita van ‘t Westende en Evita van Oeffelen. Foto: Jessica Rovers

‘Als centrum werken we samen vanuit één pedagogische visie’

's-HEERENHOEK – De Don Boscoschool en Kibeo Deken Tomaslaan in ‘s-Heerenhoek vormen sinds vorige week een Integraal Kindcentrum, IKC Don Bosco genaamd. Na de opening van het schoolgebouw met ruimte voor een peutergroep van Kibeo, werd dertien jaar geleden de basis gelegd voor een eerste samenwerking. De afgelopen jaren zou deze samenwerking steeds verder geïntensiveerd worden.

DOOR JESSICA ROVERS

Directeur Rita van ‘t Westende is blij met het officieel samengaan van de school en Kibeo.
“Het is begonnen met het leggen van kleine contacten en geleidelijk is dat uitgegroeid tot de samenwerking die we nu hebben. We kunnen nu met recht zeggen dat we een kindcentrum zijn; wij bieden een doorlopende leerlijn en hebben een breed aanbod voor kinderen van nul tot en met twaalf jaar.”

Overgang
Volgens Rita is een intensieve samenwerking in het belang van het kind.
“Heel geleidelijk ontstond er steeds meer uitwisseling tussen de peuter- en de kleutergroep. Eerst kwamen de peuters een uurtje spelen en kwam de juf al kennismaken met de kinderen van de peutergroep. Op een gegeven moment kwamen de pedagogisch medewerkers ook steeds vaker in de kleutergroepen kijken en werden er gezamenlijke activiteiten opgezet. Nu draaien de oudste peuters elke dinsdagmiddag mee met de jongste kleuters. Een meisje uit groep vier vertelde mij tijdens de opening van het IKC dat ze het eerst spannend vond om naar de kleutergroep te gaan, maar dat het helpt wanneer je ergens al eens meer geweest bent, dan is het minder spannend. Niet alleen is de overgang voor de kinderen makkelijker, ook is de overdracht een stuk warmer, want de juffen zijn al met elkaar vertrouwd.”

Ontwikkeling
Rita stelt dat het IKC Don Bosco zich voortdurend zal blijven ontwikkelen.
“Tijdens de coronaperiode was het lastig om contact te hebben met elkaar, maar we gaan weer meer contactmomenten inbouwen tussen de pedagogisch medewerkers en de leerkrachten. Tegelijkertijd met de officiële opening hebben we vastgelegd dat we werken vanuit één pedagogische visie.
Ons aanbod is heel breed en kinderen kunnen bij ons 52 weken per jaar van 7.00 uur 's morgens tot 18.30 uur 's avonds bij ons terecht. We bieden ook  naschoolse activiteiten op het gebied van sport en spel, natuur en kunst en cultuur. Door onze  werkwijze worden kinderen echt gezien en is er vanaf het begin dat ze hier binnenkomen oog voor ze. We zijn toekomst- en procesgericht en bieden een uitdagende leeromgeving voor ieder kind. Daarnaast hebben we rondom het gebouw veel ruimte met volop speelmogelijkheden.”