Afbeelding
Foto: Heemkundige Kring de Bevelanden

Aan de kade

Deze foto is genomen aan de kade maar waar en wanneer? En wat voor bedrijfsactiviteiten zien we daar?

Reacties kunt u mailen naar Heemkundige Kring De Bevelanden, info@hkdebevelanden.nl of posten naar Postbus 2159, 4460 MD Goes. Deze dagen verschijnt dit artikel ook op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring. Ook daar kunt u uw reactie geven. Reacties staan over twee weken in deze rubriek. Onder de reageerders wordt een exemplaar van historisch tijdschrift De Spuije verloot. De winnaar van de vorige foto is  Ad Joosse.

Vorige foto

De vorige foto was van het fruitpakhuis. Verschillende lezers herkenden dit ook. Het stond op de hoek van de Westsingel en Middelburgsestraat in Goes. Nu staan daar appartementen. Ad Joosse schrijft: “Dit pand was eerst het zaadpakhuis van Gebroeders De Jong. Later werd het eigendom van Gunst Fruit. Dit bedrijf stond in de volksmond ook bekend als het 'Bananen-pakhuis'. Het bedrijf heette later Gunst Groothandel in Groente & Fruit.”
Addy Zuidweg ging er vroeger met haar vader naar toe. Hans Flipse ging er vroeger perssinaasappelen halen die in de Ganzebar uitgeperst werden en dan verkocht werden als verse jus d’orange. Peter van Schoonacker heeft er gewerkt en kwam er regelmatig spinnen en slangen van overzeese gebieden tegen. Hij heeft nog een slang van zestig centimeter meegenomen naar huis. “Zijn moeder schrok zich een beroerte”.
Piet Rijk kocht bij het fruitpakhuis kistjes sinaasappelen en bananen. Die werden dan verkocht in de levensmiddelenzaak van zijn moeder in Heinkenszand. Eric de Bel ging op dit punt bij het pakhuis altijd naar de file van het autoverkeer kijken. Dat verkeer kwam toen nog dwars door Goes voordat de snelweg A58 was aangelegd.[n]