Afbeelding

Goese snackbar Wendy’s wint rechtszaak van gelijknamige Amerikaanse fastfoodreus

Door: Britta Janssen Algemeen

GOES - Snackbar Wendy’s in Goes heeft dinsdag een rechtszaak over de naam gewonnen van de gelijknamige keten van fastfoodrestaurants in de Verenigde Staten. Daarmee hoeft de cafetaria aan de Koningstraat haar naam niet te veranderen. 

Beide partijen liggen al jaren met elkaar in de clinch over de rechten. De Amerikaanse restaurantketen wil haar merk Wendy’s in de Benelux registreren om hier vestigingen te kunnen openen, maar die rechten heeft de ondernemer van de Goese snackbar in handen. 

Sinds 1988 wordt de Goese snackbar gerund onder de naam Wendy’s. De snackbarhouder en Amerikaanse keten zijn sinds de jaren ’90 verwikkeld in procedures over de vraag aan wie gebruik van het merk Wendy’s toekomt. Dit heeft ertoe geleid dat de Goese snackbar het merk Wendy’s in de Benelux opeiste en dat zit uitbreiding van de Amerikaanse keten naar Europa in de weg. 

De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde eerder dat de Goese snackbar het merk normaal gebruikt heeft voor haar snackbar. Daartegen ging de keten in beroep. Die stelt dat de snackbar het merk niet normaal heeft gebruikt, omdat ze geen vestigingen in België en Luxemburg heeft. De rechter ging daar eerder niet in mee en in 2017 opnieuw niet. De Amerikanen tekenden beroep aan en nu bevestigt het gerechtshof in Den Bosch de uitspraak van die laatste rechter. Het hof oordeelt dat het niet nodig is om vestigingen op verschillende locaties te hebben om ook de rechten te hebben in die locaties. 

Dat betekent dat de Amerikaanse Wendy’s deze naam nog steeds niet kan gebruiken in Nederland, België of Luxemburg. Mogelijk kan het bedrijf de naam niet eens registreren in Europa. Dat is een tegenvaller voor de keten die al jaren de stap naar Europa wil maken. In 2013 probeerde ze de merkrechten te registreren op de Europese markt, maar dat liep fout, omdat de Benelux ook een onderdeel van Europa is.

Het Amerikaanse Wendy’s heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van dinsdag.