Connie Boudens (l) is erg blij met het werk van Nina Valkhoff.
Connie Boudens (l) is erg blij met het werk van Nina Valkhoff. Foto: Jessica Rovers

‘Schoebertje en Heinrich koninklijk vereeuwigd’

Door: Jessica Rovers Algemeen

GOES – Connie Boudens zag de muurschildering op de gevel van basisschool De Poeljeugd in ’s-Heer Hendrikskinderen en was meteen verkocht. Ze wilde maar één ding: een mural op haar eigen woning in Goes-Zuid. De afgelopen week heeft kunstenares Nina Valkhoff hard gewerkt om Boudens’ wens te laten uitkomen. Op de kale gevel pronkt nu een enorme afbeelding van kater Schoebertje en duif Heinrich.

“Toen ik het werk van Nina voor het eerst zag, vond ik het meteen zo geweldig”, vertelt Boudens. “En ook de duif van SuperA vond ik heel mooi. Ik had al veel eerder gedacht: dat wil ik ook, maar dat is toch niet voor particulieren. Als een soort van grap heb ik toen Nina op Instagram een berichtje gestuurd en tot mijn verbazing reageerde ze heel enthousiast en vroeg ze wanneer ze kon komen”.

Lijken

Kunstenares Nina Valkhoff woont in Rotterdam en werkt meestal in opdracht van gemeenten, grote bedrijven en streetartfestivals. “Ik doe het niet vaak voor particulieren, omdat ze vaak kleine dingen willen, maar Connie niet”, vertelt Valkhoff. “Zij wilde het groot aanpakken. Ik heb een ontwerp gemaakt en dat vond ze geweldig. Ik maak altijd dieren en planten, maar dit is de eerste keer dat ik een huisdier afgebeeld heb. Meestal schilder ik dieren die met uitsterven zijn bedreigd of bijzondere dieren, zoals een miereneter. Als daar een foutje in zit, valt niemand dat op. In dit geval was het extra spannend, want het moest natuurlijk goed lijken op de echte Schoebertje. Ik gebruik een combinatie van spuitbussen en muurverf en ik vind het altijd grappig om de ‘underdog’, of in dit geval een huisdier, koninklijk af te beelden. Schoebertje is nu een soort heilige geworden, die op ons neerkijkt”.

Duivenmelker

Boudens is helemaal weg van de mural en krijgt veel positieve reacties. “Mensen komen speciaal langs om even te kijken hoe het geworden is. De gemeente Goes vond het een leuk burgerinitiatief en de steiger heb ik gesponsord gekregen van Firma Zweestek uit Heinkenszand. Schoebertje is als een kindje voor mij en is de allerliefste kat die er is. Hij verdient het om vereeuwigd te worden, net als Heinrich. Mijn vader was duivenmelker en Heinrich is vernoemd naar een duif die mijn vader nog gekweekt heeft en negentien jaar is geworden. Ik vind het heel leuk om mijn dieren nu terug te zien in de mural en ik vind dat het ontzettend mooi is geworden”.

Afbeelding